Orbán: Egyre fontosabb és súlyosabb az, amit mondunk, teszünk, gondolunk

2019. szeptember 13. 09:19

Szó esett Jean-Claude Juncker interjújáról is.

2019. szeptember 13. 09:19

Orbán Viktor a Kossuth Rádió vendége volt ma reggel.

Jelentős pozíciókat és portfóliókat kaptak a Visegrádi négyek az Európai Bizottság új testületében, ami azt mutatja, hogy a régió folyamatos felértékelődés alatt van. A Visegrádi országok két alelnöki pozícióhoz jutottak, amire korábban nem volt példa. Egy szlovák és egy cseh alelnök is lesz. A lengyelek megkapták a mezőgazdasági portfóliót, ami az Unió egyik legfontosabb politikája, a legtöbb pénz van benne, és a legtöbb embert érinti.

Magyarország pedig esélyes, hogy megkapja a bővítés- és szomszédságpolitikát. Ez érinti az egész Nyugat-Balkánt, Ukrajnát, a kaukázusi országokkal fenntartott kapcsolatot, és jelenti – és ez a migráció miatt kiemelten fontos –  Észak-Afrika országait, akik szintén a tengeren túl, szomszédai az Uniónak.

Egyre fontosabb és súlyosabb az, amit mondunk, teszünk, gondolunk” – mondja Orbán Viktor.

Kiemeli, hogy a Nemzetközi Valutaalap élén is változás lesz, oda pedig egy bolgár hölgyet sikerült jelölni. Ezek a magyar nemzeti érdekek szempontjából kedvező hírek. Orbán Viktor kitért arra is, hogy Trócsányi Lászlón nem lehet fogást találni, egyetlen dolgot lehet felhozni vele szemben, azt, hogy a támadók szempontjából rossz helyről jött: magyar.

Nagy fába vágtuk a fejszénket, amikor kiálltunk a bővítés mellett” – jegyzi meg a miniszterelnök. Nyugaton már belefáradtak a bővítésbe, és van egy olyan narratíva arrafelé, hogy ha a közép-európai bővítés nem történt volna meg, akkor a nyugati államok jobban tudnának fejlődni. „Ez természetesen nem igaz” – szögezi le. Az Uniónak több piacra van szüksége.

Szó esett a leköszönő elnök, Jean-Claude Juncker interjújáról is

Orbán szerint nehéz elképzelni a világot egy luxemburgi ember szemszögéből. A miniszterelnök szerint, noha barátok, köztük az a különbség, hogy Juncker másképp gondolkodik a saját luxemburgiságáról, mint ő maga a saját magyarságáról. „Én azért vagyok európai, mert magyar vagyok” – mondja Orbán. „Ezért gondolom azt, hogy az Európai Uniónak a nemzetekből, a  nemzetek identitásából és a nemzetek büszkeségéből kell felépülnie, mint egy közös otthonnak.”

Az olasz és osztrák szövetségesek kérdésében elmondta, hogy a magyar stratégia tulajdonképpen négy lépcsőből áll: ennek a kiindulópontja Magyarország stabilitása, a második eleme a V4-ekkel való szövetség megerősítése, a harmadik elem, hogy bővíteni kell a V4-ekhez nem tartozó szomszédokkal való jó kapcsolatot (szerb, román, ukrán), a negyedik elem pedig, hogy találni kell a régi Európai Uniós tagok között olyan országokat, akik a migráció kérdésében egyetértenek velünk és szövetségeseink lehetnek.

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Belakiss
2019. szeptember 16. 14:40
Igen, súlyosabb. Súlyosabb bűncselekmény.
mucsay
2019. szeptember 15. 07:51
viktornak igaza volt a néppárt és von der leyen ügyében is, nagyon úgy néz ki :-))) európai életforma védelme, zene füleimnek , és tök váratlanul. nem tudom a miniszterelnökkre vagyok büszkébb vagy az országra, hogy kormányon tudjuk tartani. na jó, tudom. de azért nem egyértelmű, csak nézzétek meg mit művelnek az olaszok, németek, franciák, spanyolok, osztrákok, az ukránokról nem is beszélve. na meg az angolok, atyavilág.
írmag
2019. szeptember 14. 13:48
Úgy tűnik olvasni tudsz! Hát rajta. A föld ügyek az 1990.-től indultak, a még ma is többségi, közismerten nem elkötelezett (független) téeszelnökök dajkálása mellett, kárpótlási jeggyel megtekert privatizációjával párhuzamosan.
pemete jakab
2019. szeptember 13. 19:57
"Orbán: Egyre fontosabb és súlyosabb az, amit mondunk, teszünk, gondolunk" Hát ez igaz. Egyre rosszabb Mo. megítélése külföldön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!