Orbán: Kevesebb Brüsszelt, erősebb nemzetállamokat akarunk

2017. szeptember 22. 14:50

Alaptalannak nevezte és az inkvizícióhoz hasonlította Orbán Viktor a Lengyelországot ért jogállami kritikákat – a kormányfő Varsóban tárgyalt Beata Szydło lengyel miniszterelnökkel, ahol a migráció kérdéseit is megvitatták.

2017. szeptember 22. 14:50

A lengyel és a magyar kormány által választott út az illegális bevándorlás kezelésében  helyesnek bizonyult – hangsúlyozta Beata Szydło lengyel kormányfő pénteken Varsóban, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel  tárgyalt.

Nem leszünk bevándorlóország

Szydło a két kormányfő közös sajtóértekezletén elmondta: az Orbán Viktorral megtartott találkozón megerősítették Varsó és Budapest közös álláspontját az olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint amilyen a biztonság és a migrációs válság kezelése. „A kormányaink által választott út az illegális bevándorlás kezelésében helyesnek bizonyult” – szögezte le. A kvótaügyben hozott, illetve a jövőben várható európai bírósági döntésekre vonatkozóan elmondta: „Tudomásul vesszük az európai  bíróságok döntéseit, a fő szempont azonban az állampolgáraink biztonsága kell, hogy legyen”.

Varsó és Budapest támogatja  az Európai Unió azon lépéseit, „amelyek a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országokat segítik, valamint a migráció okainak  legyőzését célozzák” – erősítette meg Szydlo.

Később Orbán Viktor magyar miniszterelnök már arról beszélt, nem akarunk bevándorlóországgá válni: „Mi elfogadjuk a bevándorlóországoknak azt a döntését, hogy ők bevándorlóországok lettek. Azt kérjük, fogadják el, hogy mi meg nem akarunk azok lenni” – a magyar kormányfő, kiemelve: „kiköveteljük magunknak azt a jogot, hogy tartsák tiszteletben a magyar nemzetnek azt a döntését, mi nem kívánunk olyanná válni, mint amilyenek most ők”.

Azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország a demográfiai és a munkaerő-problémáira más megoldást keres, mint a bevándorlóországok. „Hogy tiszteletben tartsák ezt az álláspontunkat, ezt kikövetelhetjük, ehhez igenis jogunk van” – jelentette ki.

Politikai inkvizíció?

A kormányfő alaptalannak nevezte továbbá a Lengyelországgal szembeni jogállami kritikákat is. A magyar kormányfő politikai indíttatású, az inkvizícióshoz hasonló eljárásnak minősítette a Lengyelországgal szembeni uniós fellépést, és kifejezte Magyarország szolidaritását minden ehhez hasonlóban érintett tagállam felé. Kevesebb Brüsszelt, és erősebb nemzetállamokat kívánunk látni – fogalmazott, ezt az álláspontot jelölve meg a szerinte politikai indíttatású EU-s eljárások okaként.

Szydlo kijelentette: az EU ügyeiről tárgyalva megerősítették a közös álláspontot  a kiküldött munkavállalók témájában. Felidézte: ez ügyben a V4 közös állásfoglalást dolgozott ki. „Számítunk a térségünk vállalkozóinak érdekeit figyelembe vevő kompromisszumos megoldásokra” – húzta alá, kiemelve a fuvarozókra vonatkozó „külön megoldások” fontosságát. „Térségünk fuvarozói nem eshetnek áldozatul  a bevezetendő változásoknak” – jelentette ki. Szydlo szerint  azonos a Brexittel kapcsolatos lengyel és a magyar álláspont, a 2020-2026-os uniós költségvetésre, valamint a közös uniós piacra vonatkozóan is.

A magyar V4-elnökségről beszélve  a lengyel kormányfő megköszönte, hogy az  „jó és intenzív”. Úgy értékelte: a magyar soros elnökség sikere „mindnyájunk sikere lesz”. A V4 formátum „nagyon fontos számunkra, megmarad a lehető legszorosabb együttműködés színtereként” – hangsúlyozta Szydlo.

Orbán Viktor a hivatalos varsói látogatásán még Jaroslaw Kaczynskivel, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökével és Marek Kuchcinski alsóházi elnökkel tart közös megbeszélést, majd Stanislaw Karczewski szenátusi elnökkel is találkozik. A látogatás az Andrzej Duda államfővel folytatandó megbeszéléssel zárul.

(MTI)

 

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madarasi.abel
2017. szeptember 22. 20:17
lepcsegsz ehejt, sosztán nezel, mint egy bütü, mikor a beleidet egy tekenőbe oncsák.
kohazi
2017. szeptember 22. 16:48
Vannak kis országok Európában akik jól megélnek,hosszú távú stratégia kell egy két dolgot sokkal jobban kellene csinálnunk mint ahogy van.Ilyen a gyógyszer, az agrár élelmiszer és a víz technológia és az oktatás és még lehet keresni,és ezekre a tudomány ágakra,vállalatokat építeni.
Bástyaelvtárs
2017. szeptember 22. 16:26
jesszusom, a v4 nek már soros elnöke is van? :)) tisztára mint a nagyok
Bihari Hunor
2017. szeptember 22. 16:09
* Erős történelmi alapokon áll a lengyel-magyar barátság, ezt az ellenségeink nem tudják megbontani. A Jog és Igazságosság (PiS) az egyetlen olyan lengyel párt, mely koalíciókötés nélkül volt képes kormányt alakítani a 2015-ös választások alkalmával. A PiS akkori, 37,58 százalékos győzelmét elsöprőnek tartották, a két egyaránt erős jobboldali, nemzeti párt közül. A kormánypárt azóta semmit sem veszített népszerűségéből, sőt a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint jelenleg 43 százalékon áll. Érdekesség, hogy még a pártnál is nagyobb népszerűségnek örvend Beata Szydlo miniszterelnök, akiről a lengyelek 53%-a vélekedik pozitívan. *
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!