Szijjártó: Magyarország már most szövetségesként tekint Montenegróra

2015. július 22. 21:44

Magyarország már most szövetségesként tekint Montenegróra – mondta Szijjártó Péter a montenegrói Bar városában tartott NATO-külügyminiszteri találkozón szerdán. A külügyminiszter hangsúlyozta: elfogadhatatlannak tartja a NATO-ba szóló meghívás azon feltételét, hogy a csatlakozás társadalmi támogatottságának 50 százalék felett kell lennie.

2015. július 22. 21:44

Magyarország már most szövetségesként tekint Montenegróra, hiszen katonáik együtt szolgálnak Afganisztánban, és az ország jelenleg is jelentősen hozzájárul a térség biztonságához – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a montenegrói Bar városában tartott NATO-külügyminiszteri találkozón szerdán.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében emlékeztetett: Szijjártó Péter a horvát, lengyel és román külügyminiszterekkel együtt szólalt fel Montenegró NATO-csatlakozása mellett a találkozón.
 
A tárcavezető elmondta: nem kérdés, hogy Montenegró megérdemli, hogy felvegyék a NATO tagjai közé, hiszen az ország kormánya mindent megtett ennek érdekében, ahogyan a társadalom megfelelő tájékoztatásáért is. A miniszter szerint Montenegrónak 2015 decemberéig meghívást kell kapnia a szövetségbe, és amennyiben ez nem történik meg, az rossz hatással lesz a NATO-tagok hitelességére.
 
Szijjártó Péter hangsúlyozta: elfogadhatatlannak tartja a NATO-ba szóló meghívás azon feltételét, hogy a csatlakozás társadalmi támogatottságának 50 százalék felett kell lennie, hiszen „saját tapasztalatainkból tudjuk”, hogy maga a meghívás jelentősen növeli a társadalmi támogatottságot, különösen egy olyan ország esetében, mint Montenegró, amely „már szembesült az elutasítással”.
 
Montenegró NATO-tagsága most fontosabb, mint valaha, mivel Európa a második világháború óta nem szembesült a jelenlegihez hasonló biztonsági kihívásokkal - mondta példaként említve az ukrajnai helyzetet és a rendkívüli bevándorlási hullámot. 
 
Az esetleges NATO-tagság nem csökkenti a szuverenitást, sőt növelné az ország mozgásterét - vélekedett Szijjártó Péter.
 
A KKM korábban azt közölte, hogy Szijjártó Péter szerdán és csütörtökön Montenegróban, a NATO-külügyminiszterek találkozóján vesz részt, ahol tárgyal Vesna Pusić horvát, Bogdan Aurescu román, valamint Grzegorz Schetyna lengyel külügyminiszterrel. 
 
A miniszterek látogatásának célja Montenegró mihamarabbi NATO-csatlakozásának segítése, és ezt a célt Magyarország is elkötelezetten támogatja, ugyanis  Montenegró euroatlanti integrációja kulcsfontosságú a Nyugat-Balkán stabilitása szempontjából - közölte a tárca.
 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2015. július 23. 08:59
Robokuty tulképpen egy "karrierdiplomata":)
heep
2015. július 23. 08:04
"A külügyminiszter hangsúlyozta: elfogadhatatlannak tartja a NATO-ba szóló meghívás azon feltételét, hogy a csatlakozás társadalmi támogatottságának 50 százalék felett kell lennie." Így nyilatkozik egy igazi demokrata. Igazi Orbán tanítvány. És ez az ember a külügyminiszterünk... Persze ezzel a hozzáállással lehetne akár a demokratikus jogok ombudsmanja is (már ha létezne ilyen pozíció).
Csigorin
2015. július 23. 07:08
Peti, az miert elfogadhatatlan ha az lep csak be aki akar?
mákgubó
2015. július 23. 06:19
Péterem, lehet tőlük némi pénzt lejmolni?:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!