Négy magyar bankot is leminősített a Moody's

2013. március 20. 08:34

A Moody's úgy véli, egyre gyengül a magyarországi gazdasági és működési környezet. A nemzetközi hitelminősítő szerint ennek negatív hatásai vannak az érintett bankok hálózataira, eszközminőségére és jövedelmezőségére. Az osztályzatrontás a Budapest Bank, a K&H Bank, az Erste Bank Hungary és az MKB besorolásaira vonatkozik.

2013. március 20. 08:34

A cég a keddi döntéssel befejezte a bankokra december 12-én bejelentett leminősítési felülvizsgálatot.

A hitelminősítő két különböző kategóriájú bankminősítést rontott az érintett pénzintézetek esetében. Elsődlegesen a ház módszertanában alapszintű adósminőség-értékelésnek (baseline credit assessment, BCA) nevezett mutatókat szállította lejjebb; ezzel a mutatóval a Moody's az adott bankok önálló, saját, belső pénzügyi erejét méri a rendkívüli állami segítség lehetőségének kiszűrésével. A BCA-mutatók visszaminősítéséből levezetve a Moody's egy és három fokozat közötti mértékben rontotta a négy magyar bank hosszú távú forint- és devizabankbetét-osztályzatait is.

A cég a legmeredekebben, négy fokozattal az MKB BCA-mutatóját gyengítette, „b3”-ról „ca”-ra, betéti besorolásait pedig három szinttel „B2”-ről „Caa2”-re süllyesztette. Az Erste Bank Hungary ugyanezen mutatóit két fokozattal „b2”-ről „caa1”-re, illetve „Ba3”-ról „B2”-re rontotta. A K&H esetében „ba3”-ról „b2”-re, illetve „Ba2”-ről „Ba3”-ra, a Budapest Bank esetében „ba3”-ról „b2”-re, illetve a helyi valutában vezetett betétek besorolását „Ba1”-ről „Ba3”-ra, a devizabetét-osztályzatokat „Ba2”-ről „Ba3”-ra módosította a hitelminősítő.

A Moody's az egyéni tényezők mellett mind a négy bank esetében az „egyre gyengébb és bizonytalanabb” gazdasági és működési környezettel, valamint a bankok folytatódó eszközminőség-romlásával indokolta az átsorolásokat.

A Moody's a múlt hónapban – szintén a decemberben kezdett leminősítési vizsgálat folyományaként – negatív minősítési lépéseket jelentett be három másik magyar bankra, az OTP Bankra, az OTP Jelzálogbankra és az FHB-ra is. A Moody's akkori indoklása szerint e lépések fő tényezője szintén az „egyre gyengébb” magyarországi gazdasági és működési környezet volt, valamint azok a kihívások, amelyeket e gyenge környezet támaszt a három bankcsoport hálózataival, eszközminőségével és jövedelmezőségével szemben.

A Moody's által a magyar bankok besorolásaira december 12-én elindított – az azóta végrehajtott átminősítési sorozattal kedden lezárult – felülvizsgálat indokai között is szerepelt a gyenge magyarországi makrogazdasági környezet. A hitelminősítő emellett az okok között említette a változatlanul fennálló euróövezeti járványkockázatot, a magyar kormány által jóváhagyott adóintézkedéseket – amelyek a hitelminősítő akkori értékelése szerint növelhetik a bankok hitelképességére nehezedő nyomást. Továbbá a bankok egyre gyengébb kapacitását a fenntartható jövedelemtermelésre, valamint a bankok eszközminőségét terhelő nyomást is az okok között sorolták fel.

A Moody's a magyar bankok leminősítési felülvizsgálatának decemberi bejelentéséhez fűzött elemzésében kitért a 2010 óta bevezetett magyar kormányzati intézkedésekre is, „unortodoxnak” nevezve azokat. A cég akkori helyzetértékelése szerint ezek az intézkedések – a gyenge gazdasági teljesítménnyel és a gyorsan növekvő hitelveszteségi leírásokkal együtt – az utóbbi időben komoly veszteségeket okoztak a magyar bankoknak, rontva hitelezési képességüket.

A hitelminősítő decemberi elemzése szerint a pénzügyi tranzakciós illeték, valamint a bankokra kirótt különadó fenntartása miatt valószínűleg 2013-ban is veszteséges marad a magyar bankrendszer, és ez még tovább rontja a bankok hitelezési képességét. A leminősítési felülvizsgálatok az összes olyan magyar bankot érintették, amelyekre a cég besorolásokat tart érvényben.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
heep
2013. március 20. 10:41
Azért az mindenképpen elgondolkodtató, hogy amikor a svájci bankokat támadta az USA a betéteseik nevének kiadása miatt akkor hirtelen 100 milliárd dollárral nőtt meg a floridai (a legkedvezőbb pénzügyi adózás állama az USA-nak) bankok betétállománya. Most, hogy az egyszeri adó réme fenyegeti a ciprusi betéteteket, ahol kb 800 milliárd forintnyi magyar céges pénz van (a magánszemélyek kint tartott pénzének nagyságáról még becslés sincs), a magyar bankokat a Moody's hirtelen sürgősnek tartotta leminősíteni. A Magyarok várhatóan valahova el fogják vinni a pénzüket Ciprusról, de ha nem haza (ami már csak a leminősítés miatt is valószínűtlen) akkor hova? Lehet bátran keresgélni a Moddy's tulajdonosi körének érdekeltségébe tartozó bankok között.
Soma
2013. március 20. 10:35
Menjen anyjába a Moodys!
ördöngös pepecselés
2013. március 20. 10:16
Az MKB meghozta a helyes döntést és felmondja a szerződést a Moodysal. Azt hiszem ha mások is merik tenni akkor kiderül majd hogy a király meztelen Nevetséges hogy a minősített fizeti a minősítőt (hétköznapi nevén: korrupció) ráadásul a minősítő 3ik fél igényei szerint minősít(hétköznapi nevén: beépített ügynök)
kukagyerek
2013. március 20. 09:28
És, ki nem sz@rja le a Moody's-t ?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!