Leszerepeltek a liberálisok Nagy-Britanniában

2011. május 06. 11:31

Hatalmas kudarcot könyvelhet el a Liberális Demokrata Párt a brit helyhatósági választásokon. A kisebbik kormánypárt egyharmados feldolgozottságnál mintegy 200 képviselői helyett vesztett el.

2011. május 06. 11:31

Nagyarányú vereséget szenvedett a brit Liberális Demokrata Párt a részleges önkormányzati választásokon. A kormánykoalíció kisebbik pártja egyharmados feldolgozottságnál már kétszáz képviselői helyet vesztett el.

A liberálisok vereséget szenvedtek Sheffieldben, a pártot vezető Nick Clegg városában is. Ez a választási eredmény a párt 23 éves története során a legrosszabb, míg a kormánykoalíció másik pártja, a konzervatívok megtartották helyhatósági pozícióikat. A liberálisok éppen őket okolják vereségükért, hiszen a nagyobbik kormánypárt a liberális demokraták nevével fémjelzett alternatív választási rendszer ellen kampányolt.

A Munkáspárt sem szerepelt jól a választásokon, nem tudták erősíteni helyhatósági jelenlétüket. Ennek fő oka a függetlenségpárti Skót Nemzeti Párt megerősödése lehet, akik a hagyományosan munkáspárti Skóciában szereztek jelentős támogatottságot.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gross
2011. május 06. 23:36
Nick Clegg a talán legnépszerűtlenebb mainstream politikus most, nem csoda, hogy a libdemek leszerepeltek. Az ott nem vette ki jó néven magát, hogy nyilvánosan megfogadja a választóknak, hogy a tandíjakat nem emelik, majd a hatalmora kerülés érdekében beleegyezik. A törzsszavazók szerint szinte semmit nem kaptak a koalícióból, elképzeléseik nem mennek át, miközben a politikai felelősséget szinte mindenhol és mindenért viselik. Az alternatív szavazási javaslatukról is csak népszavazás kiírására voltak hajlandók a konzervatívok, azt el is bukták most. Érdekes amúgy, hogy Skóciában az elszakadáspárti nemzeti párt szerezte meg a parlatmenti helyek többségét.
Öreg
2011. május 06. 14:14
Akkor milyen eredményt érnének el, ha annyira képviselnék hazájukat, mint a mai magyar liberálisok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!