A média befolyásáról a német politikában

2020. október 09. 09:40

A média befolyásoló képessége központi tényezője a német politikának. A hatalom ellenőrzőjeként pozitív szerepet tölt be, de romboló hatása is lehet.

2020. október 09. 09:40
Boris Kálnoky
Boris Kálnoky

„Abból fakadóan, hogy németajkú újságíró vagyok Kelet-Közép-Európában, évek óta újra és újra megkérdezik tőlem hogyan működik a propaganda Németországban. Hogyan jut el pontosan a parancs a Szövetségi Kancelláriától a szerkesztőségekig? Valahogyan biztosan eljut különben nem tudósítana a német média ennyire egységes hangnemben – mint ahogyan azt például a 2015-ös menekültválság kezdetén is láthattuk.

Ulfkotte »Megvásárolt újságírók« című könyvének valószínűleg van valami köze a kérdéshez. Magyarországon azonnal bestseller lett és azóta is formálja a német média imázsát a nyilvánosság előtt. Hozzá kell tenni, hogy minden bizonnyal termékeny talajra lelt. A magyar médiafogyasztók hozzáállását az a tapasztalat határozza meg, amit egykor a kommunista propaganda működése alatt láttak: mindig ugyanaz a hangnem, ugyanazok a jelszavak, »nemzetközi szolidaritás«, »a nacionalizmus ellenében« – ezeket a frázisokat a mai napig halljuk az európai vitákban.

Mindenkit megnyugtatok: Ulfkotte könyve komolytalan, nincsenek összeesküvések, nincsen propagandagépezet. Kapcsolat ugyan van a média és a politika között, de ez fordítva működik: a német média vezérli a politikát.

Klasszikus példa az a hatalmas hiba, amelyet Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) egykori »csúcsjelöltje« követett el az európai választásokkor. 2019 áprilisában a ZDF-nek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy ha a Fidesz szavazataival szerezhetné meg az Európai Bizottság elnöki posztját akkor inkább nem vállalja a tisztséget. Webert nem hajszolta bele senki a kijelentésébe csupán az történt, mint amit a teniszben »ki nem kényszerített hibának« nevezünk. Talán egyfajta előzetes engedelmességet magában hordozhatott: Weberre és a kereszténydemokratákra állandó médianyomás nehezedett annak érdekében, hogy állást foglaljanak Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével szemben. Weber úgy oldotta meg a problémát, hogy »túlteljesítette« a média vele szemben támasztott elvárásait.

A nyilatkozat katasztrofális fejlemények katalizátora lett: Orbán visszavonta Weber támogatását, Weber jelöltsége kudarcot vallott, a CSU és a Fidesz hagyományosan jó kapcsolata nagy károkat szenvedett, amelyeket azóta sem sikerült helyrehozni.”

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
betakentaur
2020. október 10. 19:54
Ulfkotte könyve Németországban is bestseller lett. A tények kedvéért. Az a helyzet, hogy a 68-as hippizmus utáni több évtizednyi dorbézolás és hülyülés kezdi a végét járni. Az emberek vágya egyre erősebb a hagyományos konzervativizmus iránt, mert értetlenül állnak a mai abnormális jelenségek előtt. Médiahengerrel ideig-óráig még féken lehet tartani a tényleges hangulatot, de már masszívan jelen van itt Németországban a nyilvános és az otthoni privát vélemények közötti növekvő rés.
mzperixx
2020. október 10. 14:14
Nem értem a sok negatív reakciót Kálnoky írásával kapcsolatban. Hogy a német politika, a német újságírás hogyan működik, arról ritkán olvasni olyan elemzést, mely közelebb visz minket a valósághoz. Kálnoky írása ilyen. Rámutat a német közélet és politika egy fontos vonatkozására: a politika nem mehet szembe a médiával, mert aki ezt merészeli, azt a média kicsinálja. Ezt tették Wulffal, ezt tették Seehoferrel, ezért lavírozik, csusszan Söder oly módon és olyan sebesen ide-oda, hogy abba még egy angolna is beleszédülne. Kálnoky azzal tényleg adós maradt, hogy a német média miért olyan, amilyen, de legalább az igazság felét már megírta.
Agricola
2020. október 10. 10:32
Nagyon jó Kálnoky cikke. Erős mondata: "Mindenkit megnyugtatok: Ulfkotte könyve komolytalan, nincsenek összeesküvések, nincsen propagandagépezet. Kapcsolat ugyan van a média és a politika között, de ez fordítva működik: a német média vezérli a politikát." Ebben a helyzetben nem a törvényhozó, mint reprezentáns és így nem a Szuverén mint választó mondja ki az utolsó szót, hanem a Média. Meghatározása szerint ez már nem a demokrácia!
barany
2020. október 09. 20:17
Kálnokynak annyiban igaza van, hogy a 80-90 százalékban balliberális német média rendkívül nagy befolyást képes gyakorolni a német közvéleményre, és a politikusokra. Ezért tud (és esetenként kényszerül) a kormány a lakosság számára kedvezőtlen intézkedésekre. (Például az eszement migráció támogatására.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!