A bahmuti Rorschach-teszt

2023. február 02. 18:17

Még mindíg folyik a találgatás Putyin elnök legvalódibb valódi céljait illetőleg.

2023. február 02. 18:17
null
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

„A háború valahanyadik napján egy igen megfontolt brit titkosszolga igen megfontoltan kijelentette, hogy azt nem tudni pontosan, hogy mi az oroszok célja, de az igen bizonyos hogy azt nem fogják elérni.

A szomorú tréfát félretéve, jó néhány hónappal később még mindíg folyik a találgatás Putyin elnök legvalódibb valódi céljait illetőleg.

Nekem az a benyomásom, hogy a bachmuti csata végkimenetele egy igen hasznos Rorschach tesztje az orosz céloknak.

Ha a cél csupán a területi terjeszkedés a Donbaszban, akkor a racionális lépés egy »aranyhíd« megnyitása lesz amin keresztül az ukrán csapatok visszavonulhatnak és Oroszország olcsó győzelemhez juthat.

Ha viszont a cél ennél jóval ambíciózusabb, mint pl. az ukrán hadsereg felmorzsolása, akkor az »aranyhíd« helyett egy tűzkelepce kialakulását fogjuk látni Bakhmutban. Az óriási tűzérségi fölény birtokában az oroszok aztán igen előnyös csereárfolyamon adhatnak életeket életekért.

A bachmuti Rorschach teszt után már nem lesz rá szükség, hogy találgatásokba bocsátkozzunk a háború irányát illetőleg.

Pontosan tudni fogjuk.”

Nyitókép: Képernyőfotó

***

 ***

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alcofrybas
2023. február 03. 12:42
Egyáltalán nem biztos, hogy pontosan tudni fogjuk, a háború irányát vagy akármi mást, mert lehet, mert folyton változik a helyzet. Természetesen feltételezésekbe, jóslatokba lehet bocsátkozni. De ez, hogy kijelentsük, hogy mit tudunk pontosan mindjárt, ez a legnagyobb fasság, amit eddig olvastam.
NullaSalus
2023. február 03. 10:13
A célokat Putyin megfogalmazta tavaly februárban. - Demilitarizálás: az ukrán hadsereg megsemmisítése - Nácitlanítás: az ukrán nacionalista alakulatok (Azov, Aidar, Kraken, Tornado, C14, stb.) és Bandera-kultusz felszámolása. - Ukrajna nyugati integrációjának megakadályozása Előbbihez "elég" megtörni az ukrán hadsereget, utóbbiakhoz rezsimváltást kell kierőszakolni Kijevben, amibe beletörhet a bicska.
Gordon.
2023. február 02. 23:42
Hogy Bachmut elfoglalása után (ha ez megtörténik) milyen taktikát választanak az oroszok, annak ugyan Rorschach teszthez nincs köze, de tesztnek (csak így parlagian) lehet nevezni. Hogy mi volt Putyin elsődleges célja, azt lehet tudni. Elfoglalni és bekebelezni a Donbasszt, a maradék Ukrajnát pedig egy orosz-báb vezetővel vazallus országgá tenni (lásd Lukasenka Fehéroroszországa). Ez elsőre nem ment, jelenleg a reális elsődleges célkitűzés a Donbassz elfoglalása (bármi áron). Ami ezután következik, az valóban egy teszt. Kérdés, hogy megelégszeenek-e ezzel és tovább nem erőlködve megpróbálnak visszatérni az akceptálható országok sorába (nem lesz könnyű). Vagy nem elégszenek meg és egész Ukrajna tönkretétele a cél - ez esetben a felmorzsolás kell legyen a választott metódus. Mindkettőnek lehet értelme. Az első variáns emberéleteket és anyagiakat kímél orosz részről is, a nagyobb háborús veszélytől is megkímélik magukat és a világot. A Donbassz-on kívüli Ukrajna így is szegényházzá válik - viszont ellenség marad örökre, tán Nato - és EU tag is. A második variáns kiiktatja Ukrajnát, viszont fennáll az esély egy Orosz-NATO eszkalációra, kétes kimenetellel, nagy orosz veszteségekkel, vereség esetén az orosz föderáció felbomlásával. Lehet választani...
remi
2023. február 02. 23:22
Nem vagyok szagértő, de sztem Castel itt többszörösen téved. Egyrészt itt már eldőlt, hogy rendezett visszavonulás az aligha lesz (nincs egy út se amin biztonságosan ki tudnának nagyobb konvojokban vonulni, és ezt _hohol_ forrásokból olvasom) valamint ezt nem a ruszkik döntötték el hanem a pöcszongorista, amikor nem engedélyezte a kivonulást. Mostanra több hohol forrás "Soledar forgatókönyv"-ről beszél, leszámítva azt, hogy ide 20 teherautó nem lesz a végén elég. Alighanem 50 se.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!