Liberális imperializmus – Hongkong

2023. január 30. 14:29

„Amiket mostanában csinálunk, annak jelentős részét 25 évvel ezelőtt a CIA még fedetten csinálta.”

2023. január 30. 14:29
null
Schmidt Mária
Látószög blog

„1843-ban az első ópiumháború eredményeként Hongkong brit gyarmat lett. A gyarmatosítók 1898-ban 99 éves bérleti szerződést kényszerítettek ki a kínai császártól Hongkong átadásáról, ami 1997-ben lejárt. Ekkor a Kínai Népköztársaság ünnepélyes keretek között visszavette Hongkongot, a világ egyik legjelentősebb kereskedelmi központját. [2] Teng Hsziao-ping, aki 1976-tól 1989-ig vezette Kínát, de haláláig minden lényeges kérdésben döntő szava volt, azt javasolta, hogy Hongkong mintegy 7 millió lakosa még 50 éven keresztül az »egy ország két rendszer« elvének megfelelően széleskörű autonómiát, különleges közigazgatási övezeti státuszt, és ezzel együtt a sajtó, a szólás, és a gyülekezés területein nagyobb szabadságot kapjon Kína többi részénél.

(...)

Amikor kezdett nyilvánvalóvá válni, hogy Kína amerikanizálódásának egyre halványabbak az esélyei, és hogy az USA várakozásával ellentétben Kína nem csak Amerika hatalmas felvevőpiaca lesz, mint ahogy azt az USA a 19. század végétől tervezte, hanem jelentős beszállítója, mi több, hitelezője is, lépéskényszerbe került. Azzal is szembe kellett néznie, hogy Kína megkérdőjelezheti hegemóniáját. Ezért az USA a mindenhol alkalmazott és helyenként bevált rendszerváltó recepteknek megfelelően átvette és kibővítette azoknak a szervezeteknek a pénzelését, amiket a britektől megörökölt, és továbbiakat is életre hívott. Ezek mindegyike a hongkongi demokrácia hiányosságaira hivatkozott, amikor Kína hongkongi uralmának destabilizálását, figyelmének és erejének lekötését, szoftpolitikai defenzívába kényszerítését célozta meg.

2014-ben 79 napon keresztül bénították meg Hongkong egyes részeit a tüntetők. Az akkori főkormányzó, Leung Chun-ying szerint bizonyítottan külföldi erők álltak a város történetének addigi legsúlyosabb civil engedetlenségi mozgalma mögött. Állítását alátámasztja, hogy az USA szakértői addigra kineveltek, kiképeztek, és nagyra növesztettek egy olyan »demokratikus« ellenzéket, aminek egy része a Kínától való elszakadást, vagyis a hongkongi szuverenitás kivívását, értsd: a teljes autonómiát követelte.

Másik része pedig a jól bevált emberjogi követelésekkel kampányolt, és több demokráciát követelt. Az USA kongresszusa által pénzelt US Agency for Global Media (USAGM), a Voice of America és a Radio Free Asia adókkal, a CIA National Endowment for Democracyval (NED) alapítványával együtt felelt a közhangulat szításáért, a megfelelő számú aktivistáért és az akciótervekért. Az Open Technological Fund biztosította a műveletekhez szükséges lehallgatásbiztos kommunikációs eszközöket, az első körben kb. 2 millió dollárért. Ez ugyanaz a NED, ami Minszkben, majd Kijevben is részt vett a Majdanon folyó elégedetlenségek felhangosításában és szervezésében.

»Amiket mostanában csinálunk, annak jelentős részét 25 évvel ezelőtt a CIA még fedetten csinálta« – mondta Allen Weinstein, a NED egyik alapítója. [10] A NED az elmúlt két évtizedben dollármilliókat adott azoknak a hongkongi civil szervezeteknek, akik a demokráciaért folytatott küzdelmükhöz igénybe vették az USA segítségét.”

Fotó: MTI/ EPA/ Jerome Favre

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. január 31. 07:53
Mariskának az agyára mentek a közpénzmilliárdok.
kortárs
2023. január 30. 17:23
Az angolszász demokrácia olyan mint a szabadkereskedelem. Amíg X-nek, Y-nak és Z-nek érdeke, addig kötelező, egyébként meg ki nem szarja le!?
OberEnnsinnen
2023. január 30. 17:15
Allen, Allen, Allen Weinstein, ismerős ez a név? Harvey Weinstein Oscar-, BAFTA- és Tony-díjas amerikai filmproducer és elítélt szexuális bűnelkövető. Egykor a világ egyik legbefolyásosabb embere volt a filmiparban - és izgalomba zihált, ha fehér, keresztény színésznőt látott maga körül...
Box Hill
2023. január 30. 16:44
A fenomenális kínai gazdasági sikerek mögötti egyik ok a nem kommunista diaszpora felhasználása volt. Mint ismeretes Kína gazdasága 1979 óta átlag évi 10%-al nőtt. Ebben – írja Niall Ferguson – a másik öszetevő a kínai diaszpora volt, amely folytatta a kapitalista rendszer szerinti működését, mialatt kontinentális Kína Mao terrorja alatt szenvedett. (Az első a falusi vállalkozások támogatása volt) Hong Kongtól Kuala Lumpurig, Szingapúrtól San Francisco-ig egy gyakorlott és gazdag kapitalista elit állt készen arra, hogy megkérjék. (Forrás. Niall Ferguson: The War of the World, The Penguin Press, 2006, 637. old.) Amikor a Kádár-rendszer iskolájában megkérdeztük: mi van akkor, ha az egypártrendszer nem szocialista gazdasággal párosul, mint nálunk, hanem kapitalistával? Azt a választ kaptuk, hogy az fasizmus. Kínában mi is van?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!