A cigánygyerekek oktatása nem azért nehéz, mert butábbak, mint a nem cigányok

2022. november 02. 12:02

Hanem leginkább azért, mert többségük olyan közegben él, olyan környezetben nő fel, amely kevés támogatást tud kínálni a számukra.

2022. november 02. 12:02
null
Forgács István
Forgács István
Facebook

„El kellene dönteni végre, hogy akkor most hangosan kimondjuk azt, hogy a cigánygyerekek kiemelten fontosak akkor, amikor átalakítjuk a hazai közoktatást, vagy még mindig csak suttogni szabad róla, és szerencsésebb, ha általánosságban beszélünk arról, hogy a hátrányos helyzetű gyerekeket segíteni kell. Nyilván az utóbbi is igaz, de át kellene lépni az erőltetett politikai korrektséget, és fel kellene festeni az égre, hogy a következő 20 év egyik legfontosabb prioritása az, hogy mi lesz a cigánygyerekekkel az iskolában.

A cigánygyerekek oktatása nem azért nehéz, mert butábbak, mint a nem cigányok. Hanem leginkább azért, mert többségük olyan közegben él, olyan környezetben nő fel, amely kevés támogatást tud kínálni a számukra. Ez pedig azt jelenti, hogy nemcsak a gyerekeket kell tanítani, hanem a családjukat és a környezetüket is arra, hogy segítsék és engedjék őket tanulni. Sőt, meg kell értetni nagyon sok cigány családdal azt is, hogy nevelniük is szükséges a gyerekeiket. (Igen, tudom, már hallom is, hogy miért csak a cigányok. Nem, nem csak a cigányok. De most leginkább és elsősorban a cigány családokat kellene ebbe az irányba terelni.)

A demográfia mindent felülír. Főleg a köznevelésben, közoktatásban. És két nagyon fontos tényt mutat nekünk: sok helyen még mindig csökken a diákok száma, de közben mindenhol nő a cigány gyerekek száma és aránya. Aki ezt nem látja, vagy nem akarja látni ennek a jelentőségét, az a teljes magyar nemzet, magyar gazdaság és magyar kultúra jövőjét kockáztatja.”

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 200 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hajni37
2022. november 03. 19:03
A cigányok létszámáról. A legutóbbi országos népszámláláskor 390 ezren vallották magukat romának. A Kemény féle kutatások és a Magyar Tudományos Akadémia adatai alapján létszámuk 650 ezer és 700 ezer között van. A Debreceni Egyetem közelmúltbeli 800 ezres felmérése komolytalan, mivel a saját bevallásuk szerint is beleszámolták a telepszerűen mélyszegénységben élő nem romákat, a vegyesházasságban élő százezret, illetve a félanalfabéta cigány kisebbségi vezetők bemondásaira alapoztak, akik a minél nagyobb költségvetési források lenyúlása érdekében minden érintettet duplán számolnak. Csak hogy tudjuk hányan vannak.
istvanpeter
2022. november 03. 11:22
Az alapvető, de nem kimondható gond, hogy a cigányság lelki, erkölcsi, szellemi és kulturális kapacitásai túlságosan kicsik ahhoz, hogy egy polgári társadalomba akár csak egyszerűen is beilleszkedjenek, másokkal együtt éljenek.
sagirdilsiz
2022. november 03. 08:59
Choli Daróczi József: Dal Felettem az ég sosem volt kék füst takarta mindig a napot. Felettem nem ragyogott csillag: apám temető mellett lakott. Előttem nem volt taposott út: minden lépés első, az enyém. Előttem nem a rétek zöldek, a rét vagyok, a gazdag televény. Imát a varjaktól tanultam, anyám mindig bús nótát dúdolt. Füstkárpitból, anyám bús dalával, a világ elém így rúgtatott. Előttem nem nyílnak virágok, kutyatej virult az udvaron. Önmagamat, a magam zugában, a világhoz csak most szoktatom. Felettem az ég sosem volt kék, füst takarta mindig a napot. Felettem nem ragyogott csillag, de a temető mellől elballagok.
machet
2022. november 03. 07:31
Nem, szó sincs arról hogy butábbak,sőt.Viszont a saját világukat (komfort zónájukat) nem nagyon akarják elhagyni.Abban érzik jól magukat.Nincs aki,ami erre késztesse őket.Az is egy "előny" nekik hogy ha bármi van azonnal elő lehet venni a régi megszokott érvelést.Azért mert cigány vagyok?Nem egyszerű dolog ez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!