Egyperces néma csend 76 ezer kitelepítettért

2022. április 13. 10:28

Szinte nincs család, akit ne érintett volna a kitelepítés.

2022. április 13. 10:28
null
Mózes Szabolcs
Facebook

„Összesen 76 ezer embernek kellett elhagynia a szülőföldjét.

Nagymamám családját kettészakították, szüleit és hajadon testvéreit elvitték, ő azért maradhatott, mert időközben férjhez ment, nagyapám családja pedig a listán lejjebb szerepelt - mire sorra kerülhetett volna, leállították az őrületet. Nagymamám húga, legjobb barátnője Tolna megyébe került, édesapja temetésére az 1956-os forradalom és az orosz megszállás (újabb mai áthallás és párhuzam…) miatt nem mehetett el.

Miért írtam le a fenti sorokat, amikor szinte nincs család, akit ne érintett volna a kitelepítés? Pont azért, mert szinte mindenkit érintett. Gyermekeink számára ezeken a családi történeteken keresztül tehetjük befogadhatóvá, megérthetővé, átélhetővé a múlt sorsfordító eseményeit. Nem azért, hogy marcangoljuk magunkat, hanem hogy emlékezzünk. Nem azért, hogy a múltban éljünk, hanem hogy tudjuk, honnan jöttünk és merre tartunk.”

Nyitókép kitelepített családok egy vagon előtt. Fotó: Mózes Szabolcs Facebook-oldala/Képarchívum

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2022. április 14. 05:43
Micsoda eufemizmus, kitelepítettek! ELŰZÖTTEK!
amca
2022. április 13. 22:41
Dibusz Dénes is így került Hunniába. Nagyapja mosóteknőn menekült át a Dunán. Erre a fia-jó haverom -komcsi lett. Adtam is neki rendesen. Dénes látom jó magyar ember,tudja kire kell szavazni. Nem a komcsikra akik 1 mosóteknővel engedték el az egész családot.
antares007
2022. április 13. 16:55
Hagy legyen nyilvánvaló,a mocskos aljas benes dekrétum még most is hatályban van,amely kimondja a magyarok és a németek kollektív bűnösségét,minden magyar és német bűnös,most ehhez jön az,hogy minden orosz bűnös.Közben a világ legnagyobb gyilkosa az usa béke nobel díjat érdemel .Gratula.
olajfa1
2022. április 13. 15:52
Az egész a "örök béke reményében" kialakított "IGAZSÁGOS Verszáji Békeszerződés" mitt volt!!! No és annak bemutatása hogy a Verszáji békediktátum EGY EREŐSZAKOS OSTOBA "SZERZŐDÉS" VOLT!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!