Már megint migráció?

2022. február 01. 09:05

Az irreguláris módon Európába érkezők száma négy éve nem látott magasságokat ért el 2021-ben.

2022. február 01. 09:05
Marsai Viktor
Corvinák

„E sorok szerzője 2021 novemberében Máltán részt vett egy migrációs workshopon, ahol egyes résztvevők amellett érveltek, hogy az Európai Unió a maga gazdagságával és 450 millió lakosával igazán gond nélkül befogadhatna ennyi embert. Mielőtt azonban ki-ki mérlegre tenné ezt a kérdést, érdemes kicsit a számok és folyamatok mögé nézni, nehogy kellemetlen meglepetések érjenek minket.

Az első ilyen tényező, hogy ez a 200 000-es szám nem egyenlő az EU területén beadott menedékkérelmek számával. Sokan ugyanis legális csatornákon keresztül jutnak be az EU tagállamainak egyikébe, majd úgy adják be kérelmüket. 2021-ben ez szám közel 500 000 főt jelentett, ami már korántsem elhanyagolható mennyiség, és érdemi terhet ró a tagállamok bevándorlási és menekültügyi rendszereire: 2020 végén például 766 000 menedékkérelem volt elbírálás alatt. És bár az elismerési ráta általában 40% körül van – vagyis ennyien jogosultak menekültstátuszra vagy valamilyen kiegészítő védelemre –, a maradék 60% kitoloncolása meglehetősen nehézkesen működik: az Európán kívüli országok esetében alig 30%-os hatékonyságú. Ennek hátterében részben jogi természetű ügyek állnak (például a kibocsátó országok nem fogadják el a legális dokumentumok nélkül érkezetteket saját állampolgáruknak), részben gyakorlatiak (túl magasak a kitoloncolások költségei). Mindez azt jelenti, hogy az EU területére bejutó és itt jogtalanul tartózkodó személyeknek is jó esélyük van arra, hogy az Unió területén rekedjenek. Ami pedig komoly szívóhatást fejt ki az otthon maradottak körében is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!