Ami nem ismétlődhet meg

2021. augusztus 18. 11:38

2015 nem tud megismétlődni, csak a rasszizmus.

2021. augusztus 18. 11:38
null
Margarete Stokowski
Der Spiegel

„A megfogalmazás, miszerint »2015« »nem ismétlődhet meg«, elsőre egyszerűnek hangzik. Egy ilyen mondatnak csak akkor van értelme, ha van egy közös értelmezésünk arról, hogy micsoda »2015«, és hogy akkor valami olyan szörnyű történt, amit nem akarunk még egyszer átélni – és egyáltalán lehetséges, hogy megismétlődjön.

De azt tudjuk, hogy egy év nem tud megismétlődni. Megismétlődni csak a rasszizmus, a mizantrópia, az arrogancia tud, meg az életüket féltő emberekkel szembeni hidegség és keménység. Megismétlődni csak az a beszéd tud, hogy a migráció egy fenyegető szörnyűség.

2015 az az év volt, amikor Németország sok menekülő embert fogadott be, talán ez az egyetlen, amiben megegyezhetünk. Közülük sokan már egész jól tudnak németül. Mit gondoljanak, amikor ezt a mondatot hallják? »2015-nek nem szabad megismétlődnie«, ezt még akkor is érti az ember, ha csak közepesen tud németül. Csak annyit jelent: azt kívánjuk, hogy bár soha ne jöttetek volna ide.”

A nyitóképen: migránsok tüntetnek a Keleti pályaudvar előtt 2015-ben. Fotó: Arpad Kurucz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DE JÓ
2021. augusztus 19. 22:55
Így van, még, még, még! Hajrá németek, még több migránst, még, még, még! Hallgassatok az újságírókra, meg a bölcsészekre! Annyira jó lesz nektek!
olvass
2021. augusztus 19. 10:23
"... Németország sok menekülő embert fogadott be, talán ez az egyetlen, amiben megegyezhetünk." Nem, nem egyezhetünk meg! Nem sok "menekülőt" fogadott be, hanem megélhetési migránsokat (köztük virtigli terroristákat)!!! És előtte még meg is hívta őket !!! Lényeges különbség !!!
mokány
2021. augusztus 19. 06:33
Nem éri el a Népszava szintjét .
VeJoLa
2021. augusztus 18. 22:01
'A Tükröt átkozd, ha a képe ferde!' - Sajnos, a németek csupa ilyen mainstream "tükrök" által "tájékozódnak" a világban, mind egyformán torzít, így a józan eszüket hibáztatják, ha abban nem szinoníma a menekült és az illegális bevándorló, és a segítség számára nem a hazája önkéntes átadását jelenti.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!