Mi lesz veled, kárpátaljai magyarság?

2021. február 16. 10:37

A történelem már számtalanszor bebizonyította, hogy nem az az erő, ha egy kis nemzetiségi közösséget összeroppantanak, hanem az, ha létezését elfogadják, értéknek tekintik.

2021. február 16. 10:37
Dobsa István
Vendégszerző

Új év, új lehetőségek, olvashatjuk a hasonló tartalmú szlogeneket az év eleji zsongásban. Volt időszak, amikor úgy siklottam át az ehhez hasonló felhívások felett, mintha ott sem lettek volna. Néhány nappal ezelőtt azonban komolyan gondolkodóba estem: mi lesz veled, kárpátaljai magyar közösség? Az év tartogat-e új lehetőségeket?

Sikerülhet-e a harag gúnyáját levetni? Azt a gúnyát, amit az utóbbi évek alatt egyre keményebbre húztak. 

Az utóbbi hónapok azt mutatják, sajnos sokszor próbálták meg elhitetni az emberrel, hogy csak azért, mert nem a többségi nemzet nyelvén szeretne kenyeret kérni a helyi pékségben, már valóban egy egész ország ellensége lehet.

Az persze okok érthetők. Megvannak azok az érdekcsoportok, politikai szereplők, akik a nemzetiségi kérdés felfűtésén fáradoznak, és mivel Ukrajna egy soknemzetiségi állam, a mesterségesen generált feszültség „megoldásából” remélnek némi politikai tőkét. Egyszerű a képlet: sokkal egyszerűbb két iskolát bezárni, mint nyitni egyet. Különösen úgy, ha a fősodrú média az ukrán nemzet megmentőjeként állít majd be.

A válasz egyszerű arra, hogy mi is vezetett idáig: a 31 éve függetlenné vált ország mögött nincsenek könnyű évek. A szinte már folyamatosnak mondható hatalmi átrendeződések, a fegyveres konfliktus, a sok ezer emberáldozat teret enged az elmérgesedett nacionalizmus veszélyes eszméjének. Nagyon könnyű ilyen indulatok mellett ellenséggé válni. Pedig ha picivel mélyebben a dolgok mögé nézünk, gyorsan kiderül, hogy nem ellenségei vagyunk az országnak, sokkal inkább erőforrásai, barátai.

A kárpátaljai magyarok Ukrajna békés, törvénytisztelő állampolgárai, akik szintén az ország fejlődésében érdekeltek.

A közösség jól szervezett, saját oktatási hálózattal az elemi szinttől egészen a felsőoktatásig, anyanyelvi sajtóval és médiával, érdekvédelmi szervezetekkel. 

Ezen a közösségen keresztül vezetne az út egy jószomszédi és baráti viszony kialakításához Ukrajna és Magyarország között is. Nem is olyan régen ez működni is látszott.  A magyar kormány végig támogatta az ukrán állampolgárok EU-s vízummentességét, kardoskodott az uniós társulási egyezmény megkötéséért, de, a jószándék meglétét talán az bizonyítja leginkább, hogy Magyarország elsők között ismerte el Ukrajna függetlenségét, és nyitott nagykövetséget Kijevben.

A 2021-es esztendőtől sokan remélnek valamilyen pozitív változást.  Így vagyunk ezzel mi is itt Kárpátalján. Reméljük, hogy a józan polgári gondolatok győzelmet aratnak a spekulánsok fölött. A történelem már számtalanszor bebizonyította, hogy nem az az erő, ha egy kis nemzetiségi közösséget összeroppantanak, hanem sokkal inkább az, ha létezését elfogadják, segítik és értéknek tekintik. Isten adja, hogy legyen elég józan gondolkodó́ ehhez!

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2021. február 16. 23:07
"A történelem már számtalanszor bebizonyította, hogy nem az az erő, ha egy kis nemzetiségi közösséget összeroppantanak, hanem az, ha létezését elfogadják, értéknek tekintik." Biza, milyen jól jártunk a zsidó szabadkőművesekkel.. Az ország kétharmada oda, és ma is azon vannak, hogy még jobban szétlopják. Nem mindig érték ám, vagy nem önmagában a nemzetiségi közösség az érték, lásd a cigányokat is.
kòn bandi
2021. február 16. 21:10
Szóval akkor natot az ukroknak , és mégy atomharcolni fegyőrt vigyed, ungár petit meg gujás marcit, meg a balliberális buzilobbi pártjaidat, ők majd biztosítják a segged, atom Rambó. :)
kòn bandi
2021. február 16. 20:29
Figyelj te buzi , más kivánság óhaj sóhaj? Egy faszt nem kérsz esetleg a seggedbe? Úgy látom beakadt a lemez nálad . Az a releváns hogy hol voltam katona ? Tényleg és mit osz vagy szoroz? A lényeg hogy a logikád megbicsaklott , nem kicsit hanem nagyon atom Rambó :) Tárgyaljon veled a kaszás te buzi.
kòn bandi
2021. február 16. 18:30
Elemi logika : Páncélosok, 2 atomhatalom között ja , majd botokkal megverekszik a libernyák fajtád az oroszokkal. Te mensz elől Rambó ,közvetlen akis fegyőr koncsita lessz a seggedbe :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!