A vétózás és a megállapodás művészetéről

2021. január 11. 22:53

Kevesebb felháborodás, több pragmatizmus szükséges. Az EU nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy további törésvonalak alakuljanak ki benne.

2021. január 11. 22:53
Rodrigo Ballester
Corvinák

„A Parlament ugyanolyan mértékben használta előjogait, mint Magyarország és Lengyelország. A patthelyzet feloldásához a német elnökség átvette a vezetést, és kevesebb mint egy hónap alatt kielégítő kompromisszumot talált minden tekintetben. Sok hűhó volna semmiért? Az Unió vétókkal és patthelyzetekkel telített előélete alapján úgy tűnik ez inkább csak egy incidens, mintsem egzisztenciális válság volt.

Két következtetést vonhatunk le mindebből. Egyrészt a média és a politika által generált zaj azt a keserű benyomást kelti, hogy az uniós szabályok annak fényében fogadhatóak el, hogy éppen mely országok élnek az abban foglalt lehetőségekkel. Luxemburg, Dánia, Hollandia vagy Írország (csak néhányat említve) többször is blokkolta a Szerződés módosításait és kulcsfontosságú ügyeit, valamint jelentős kivételeket érvényesítettek magukra nézve anélkül, hogy eurofóbnak titulálták és megszégyenítették volna őket. Ez rendben is van, de még jobb lenne, ha minden tagállam felé érvényesülne ez a méltányosság és egyforma súllyal kezelnék az érdekeiket.

Másrészt el kell fogadnunk a játékszabályokat, méghozzá az összes játékszabályt. Beleértve az egyhangú döntéshozatalt is, amely mechanizmus az európai jog és politika szerves részét képezi, és amelynek a jövőben is komoly szerepe lesz még. Egyesek túl gyakran és elhamarkodottan anatéma alá helyezik ezt az intézményt, mivel gátolja, hogy az Unió az általuk kívánt ütemben és irányban haladjon. Nekem viszont engedtessék meg, hogy vitassam ezt az álláspontot. Az egyhangú döntéshozatal végső megoldásként lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy megvédjék stratégiai érdekeiket; tehát ez inkább erősíti, semmint gyengíti az Uniót. Egy olyan szervezetben, amely még nem és talán soha nem is lesz föderáció, a kizárólag minősített többségű döntéshozatal sem életképesebb, mint az egyhangúság elvének kizárólagos alkalmazása. Bölcsesség rejlik a jelenlegi „köztes” megoldásban, és az ettől való elmozdulás aláásná az Unió belső kohézióját. Az EU bizony nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy további törésvonalak alakuljanak ki benne.

A fontosabb lépésekről történő döntéshozatalhoz az EU legitimitása valamennyi tagállam támogatásától és egyetértésétől függ; márpedig az eddigi legambiciózusabb pénzügyi csomaggal kapcsolatos megállapodás mindenképpen ezek közé tartozik. Kevesebb felháborodás, több pragmatizmus szükséges, hiszen az EU-ban a vétó művészete az üzletkötés művészetének teljesértékű része.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jack Reynor
2021. január 12. 08:25
Így kezdődött korábban a mandiner cikk: "Ez eklatáns krízishelyzetbe rántotta az Európai Uniót. De ki merte ezt meglépni? Természetesen Magyarország és Lengyelország; ki más vetemedhetne ilyen bűncselekmény elkövetésére? Kérdéses, hogy mit keresnek még mindig ezek a hírhedten euroszkeptikus országok az Európai Unióban? Nem lenne itt az idő a Polxit vagy Hunxit megvalósításához, amivel az EU három legyet ütne egy csapásra?" Nem mindegy, hogy az eredeti írás melyik részét emeli át ide a mandiner!
Moslékzabáló
2021. január 12. 05:17
Tényekre alapozott világos elemzés. Jó írás.
Jack Reynor
2021. január 12. 00:37
A szerző világosabban is írhatna. Elég sok a sejtetés, cinizmus, kétértelműség, basszameg. A képlet egyszerű: a magyar vétó jó volt, jogos volt, több ilyen kellene az eu bürokraták és polkorrekt aktivisták megfékezésére!
civis72
2021. január 11. 23:49
Picsába az EU-val...egy idologizált KGST 2 ...ott vergődik egy rakás túlfizetett bürokrata és azt képzelik magukról , hogy egy birodalmat vezetnek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!