Tárgyiasulás helyett megtestesülés

2020. december 28. 19:10

A karácsony a gyakorlati materializmus népünnepélyévé vált.

2020. december 28. 19:10
Czopf Áron
Czopf Áron
Magyar Hírlap

„A posztmodern kapitalizmus fanyar humorát dicséri a tény, hogy a karácsony a gyakorlati materializmus népünnepélyévé vált. A kirakatok és a vásár forgatagában nem is vesszük észre, ahogy az ellenérték némán kúszni kezd a lelkünk felé, hiszen amerre a szem ellát, mindennek pénzben kifejezhető értéke van. Ha ez az érték nem lenne egyértelmű, nyugodtan érdeklődjünk a kegytárgybolt ateista eladójánál, aki fejből mondani fog egy számot. »A fiatal nő a gyerekkel az kétezer.« Nem év, forint. De természetesen lehet fizetni euróval is.

A modernitás azért az elidegenedés kora, mert bár az ember a lelke mélyén nem arra vágyik, aminek pénzben kifejezhető ellenértéke van, mindig csak azt kaphatja. Szent borzongást csak egy megfizethetetlen áldozatvállalás, lelki kielégülést csak a viszonzást nem váró szeretet okozhatna, de minden idegszálunkkal, tudatunk minden áramkörével rá vagyunk kapcsolódva a modern élet hatalmas távvezetékére, amitől kigyullad a fény a mozikban, felragyognak a karácsonyi díszek az utcákon, töltődnek a mobiltelefonok, szól a zene az áruházban, zavartalanul működik a börtönök kamerarendszere. A mai világ többek között abban különbözik a dédszüleink világától, hogy keresztül kasul össze van drótozva, és már minden összefügg mindennel. A gyertyákat egyenként kellett elfújni, az égősort viszont egyetlen mozdulattal le lehet kapcsolni. Az egész társadalmunk egyetlen összegabalyodott, világító égősor, ami karácsonykor gyors villogásra van állítva. A teljes elsötétedéshez és csendhez elegendő lenne egy áramszünet.

Ahogy ezen morfondírozunk, Betlehem fölött egy meghatározhatatlan fénynyaláb szakítja át az eget, és meteorként csapódik be az életünkbe.

A lámpák szikrázva kiégnek, és bár nem vagyunk napkeleti bölcsek, a sötétségben ragyogó égi jelre mégis felkapjuk a fejünket, miközben zavarodottan begyűrünk egy számlát a zsebünkbe. A kiszámítható elektromosság helyét egy pillanatra eszkatologikus feszültség veszi át. De ennek miért pont karácsonykor kell történnie? És ki az, aki meg meri zavarni az ünnepünket?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GenusGeno
2020. december 28. 22:07
"A karácsony a gyakorlati materializmus népünnepélyévé vált." Mint ahogyan a keresztény értékek is átfordultak házibulikás, drogos melegorgiává. Nincs min csodálkozni Buksika.
Petkó Zsigmond
2020. december 28. 19:30
Tú in van: ha a teljes írásra kattintasz, Szerencséstől is olvashatsz valamit. Valójában itt: https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20201228-targyiasulas-helyett-megtestesules
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!