Károly herceg és az erdélyi magyarok

2020. november 25. 16:36

Soha nem állt szándékában Erdélyről úgy beszélni, mintha ott nem élnének magyarok.

2020. november 25. 16:36
Boris Kálnoky
Boris Kálnoky
Corvinák

„Az erdélyi magyarokról is beszélt a brit királyi család tagja a román-brit diplomáciai ünnepségen. Károly herceg erdélyi látogatásai már megszokottá váltak, hiszen évek óta minden májusban Székelyföldre utazik. A herceg egy kis ház tulajdonosa a festői Zalánpatak nevű faluban. Amikor ott van, elbeszélget a helybeliekkel, sétabottal a kezében bejárja a dombos erdőket, és általában véve, otthon érzi magát. Elmondása szerint, e hely iránti szeretete családi gyökereihez köthető: Károly herceg dédnagymamáján, Mária királynőn keresztül az erdélyi magyar Rhédey család leszármazottja.

Ez a nyugodt hangulat tavaly nyáron tört meg, miután Károly herceg egy videóban a belföldi turizmusra bíztatta a romániaiakat. A célja nyilvánvalóan az volt, hogy minél több látogatót csábítson a szívéhez közeli Erdélybe, ahol rengeteg magyar él, és ahol számos vendégházat (beleértve a herceg zalánpataki, valamint Kálnoky Tibor bátyám miklósvári vendégházait) súlyosan érintett a Covid-19 járvány. A videó végleges változatában azonban nem történt utalás sem a magyarokra, sem a székelyekre. Egyes magyar médiumoknál ez hatalmas felháborodást keltett. Többek szerint Károly herceg elárulta Erdély szellemét, vagy legalábbis az erdélyi magyarokat. Testvérem, Kálnoky Tibor is megérezte a haragot, ő volt a házigazdája annak a médiaeseménynek, amelyen bemutatták a videót.

Bár részleteket nem oszthatok meg a történtekről, annyit elmondhatok, hogy Károlynak soha nem állt szándékában Erdélyről úgy beszélni, mintha ott nem élnének magyarok. Ezt teljesen világossá teszi egy új videóban. A téma ezúttal nem a turizmus, hanem a diplomácia: Az Egyesült Királyság és Románia között fennálló diplomáciai kapcsolatok 140. évfordulója. A videóban Románia »sokszínűségét« méltatja (amit a román politikusok meglehetősen ritkán említenek). Külön megemlíti a magyarokat, a székelyeket kétszer is. Továbbá hangsúlyozza, ahogy azt már korábban is számtalanszor tette, mekkora becsben tartja származását, amely a Rhédey családhoz köti.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tóth mária
2020. november 26. 12:13
CSárli, olvasd a kommenteket!
benedek77
2020. november 26. 09:54
Komolyan van aki védi Karcsit? Eszem megáll. Vastagon benne voltak Erdély elrablásában. Elsétálgat ott, jól érzi magát, és vastagon szarik a székelyekre.
scion
2020. november 26. 08:24
a kis helyesbítése meg azért is gáz ,mert a székelyeket és a magyarokat külön emeli ki a nemzetiségek felsorolásában mintha külön nemzetiségek lennének.
scion
2020. november 26. 08:20
süket duma, magyarázza a mundért
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!