A múzeumi közalkalmazotti státusz felszámolásáról

2020. április 11. 16:26

Ma a múzeumokban megalázóan kevés pénzért dolgoznak igen sokan.

2020. április 11. 16:26
Petri Ádám
Facebook

„KÖZSZOLGÁLATILAG A MÚZEUMI közalkalmazotti státusz felszámolásáról (a háborgások mellé tényjegyzetnek):

Ez jó, nagyon jó dolog.

Ma a múzeumokban megalázóan kevés pénzért dolgoznak igen sokan. Azok is, akik kitűnő munkát végeznek, azok is, akiktől szárnyal a múzeum és azok is, akik csak úgy ott ragadtak, de nem nagyon van szükség a munkájukra és a kettő közötti sávban lévők is.

A munkáltatónak nincs módja méltó fizetést adni azoknak, akik erre érdemesek, mert a fizetés mértékét a közalkalmazotti bértábla határozza meg.

Így aztán sokan szerelemből maradnak bár arcpirítóan keveset keresnek, mások azért tehetik meg, hogy a múzeumnak is dolgoznak, mert különmunkát is vállalnak (restaurátoroktól a művészettörténészeken át az adminisztrációt segítőkig), mások elmennek külföldre.

S igen, van egy jelentős hordalék számos múzeumban, aminek részben a kegyelet, részben a törvény az oka.

A változtatás lehetőséget ad arra a korrekcióra, hogy jelentős fizetésemelést kapjanak azok, akiknek a munkájára szükség van.

Ez egy fontos változás, régóta szükség lett volna rá, helyes, ha végre megtörténik.

(Ráadásként ez számos egyéb változást hoz, ami mind-mind jótékonyan fog hatni a szakmára, verseny alakul ki a legkülönbözőbb témákban, több blockbuster tárlat lesz, több szponzor lesz megszólítva, színesebb lesz az amúgy sok helyen most is kitűnő múzeumpedagógiai kínálat, pályázati források követkődnek majd ki annak érdekében, hogy a gyerekek eljussanak a múzemokba, akkor is, ha nincs erre pénzük a szüleiknek, stb, stb.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2020. április 12. 18:39
Úgy látom, hogy a hozzászólók nem olvasták el az előterjesztést, legfeljebb a médiában megjelenteket. Itt pótolhatják. http://www.bmknet.hu/images/pdf/2020/Torvenytervezet_velemenyezesre.pdf
u.cserkész
2020. április 12. 10:17
Petri barátom, éppen most jutott eszedbe, hogy kevés a pénz??
zakar zoltán béla
2020. április 12. 09:46
Rájuk!
Syr Wullam
2020. április 12. 09:18
Lefordítom, jó? Bértömeg-gazdálkodás van, azaz lassan 20 éve ugyanaz a pénzmennyiség jut bérre egy-egy intézményben. Közben emelkedik a minimálbér, ezzel viszont a bértábla miatt a legalacsonyabb és a legmagasabb bér közötti olló szükségképpen zárul. Mi a megoldás? Vagy pénzt tolunk a rendszerbe, hogy emelkedhessenek a bérek (= nő a bértömeg), vagy elvesszük a közalkalmazotti státuszt, azaz könnyebben kirúghatóvá tesszük a munkaerőt, így emelhetjük a megmaradt állomány bérét (= kevesebb ember között oszlik el ugyanaz a bértömeg). A kormány a másodikat lépte meg, ha jól értjük a kevés információ alapján. Petri Lukács pedig csak dumál. A teljesítmény és a pénz SOHA nem korrelált a közszférában. Lásd pl. a Széchényi Könyvtár vezetését és annak fizetését az elmúlt tíz évben. És most.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!