Már megint Sarrazin

2020. február 18. 09:32

Ha ki is zárják a német szociáldemokraták az SPD mai főáramával ellentétes gondolatai miatt, ne higgyük, hogy ezt a szociáldemokrácia teszi.

2020. február 18. 09:32
Galló Béla
Galló Béla
Mozgástér blog

„Gondolatai, nem vitás, tényleg ellentétesek az SPD vezetés jelenlegi főáramának politikájával. Több mint kérdéses azonban, vajon ők-e ma Németországban a szociáldemokrácia? Úgy értem, értékrendjüket, nem pedig formális pozícióikat, funkcióikat tekintve.

Sarrazin 1973 óta tagja az SPD-nek. Németországban ebben az évben – az olajválság nyomán bekövetkezett gazdasági visszaesés miatt – leállították a külföldi vendégmunkások fogadását, bevándorlásra pedig csupán – és nem tömegesen – családegyesítéssel volt lehetőség. (Figyeljünk a terminológiára: akkor még »vendégmunkásokról« volt szó, ami értelemszerűen eleve átmeneti tartózkodást jelent.) Ezt követően – lévén, hogy a németeknek sem jutott elég munkahely – Willy Brandt, Helmut Schmidt (és Helmut Kohl) kormányai, igyekeztek a már az országban lévő vendégmunkásokat is rávenni, hogy térjenek haza.

Nemigen sikerült nekik.

Ehelyütt nem célom még csak vázolni sem a német befogadás-politika közel ötven esztendős módosulásait, de tény, hogy a bevándorlás kritikai szemlélete nem volt idegen a német szocdemek egykori nagy generációjától. Helmut Schmidt magyarul is olvasható 2008-ban közreadott »Nyugállományban« című könyvében egyenesen az iszlám világból érkező tömeges bevándorlás kockázataira figyelmeztet, vagyis e tekintetben közelebb áll Sarrazinhoz, mint mondjuk a mai mainstreamből… vajon kihez is? (A mai SPD vezetőket nem igazán könnyű megjegyezni.)

Lehet persze, hogy kizárják Sarrazint, csak azt ne higgyük, hogy maga a szociáldemokrácia zárta ki.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Amerigo
2020. február 18. 20:34
H. Schmidt volt az utolsó nagy formátumú SPD politikus, visszalépése után már ugyanaz tendencia valósult meg, mint nálunk a maszop esetében. W. Brandt igazi szocdem volt , bár inkább pozőr, őt a német népnyelv egyszerűen csak Schnaps' Willy-nek becézte.
Akitlosz
2020. február 18. 14:53
Különben is inkább a "progresszió" azaz a "haladás" a magyarázat a vörösök politikájának a változására. 50 év múlva is írhatna ilyen cikket a szerző a mai kor német szociáldemokráciáját példának állítva az akkorihoz képest.
olajfa1
2020. február 18. 13:53
A német fasizmus határtalan! Mindenhol ott van! Bárminek is hívják! Volt pár kísérlet hogy túl lépnek rajta... pl Khol kancellár, de nem sikerült mert a németek az orosz KGB segítségével meg Zuckenberg hatékony eszközével tudják az embereket osztályozni, és listázni! mert nekik szabad! mindenki másnak tilos! Mert az nekik is tilos... de hát' őka szabadok... és nekik mindent szabad!
Akitlosz
2020. február 18. 13:40
Az már történelem, hogy mi volt az 1970-es években. Anakronisztikus a régmúlt történelméből megítélni a mai hasonló nevűeket. A pofátlanság teteje amikor a mai liberálisok Kossuthra, Széchenyire, Batthányira hivatkoznak. Ha ma egy politikus úgy beszélne, mint a felsoroltak, akkor a liberálisok az elsők között náciznák le. Azért a szociáldemokraták mindig is vörösök voltak, Németországban is, néha többé néha kevésbé de ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!