Még egy ilyen győzelem...

2019. május 29. 21:58

Ideje lenne ugyanis azzal is szembesülnie a magyar érdekvédelmi szervezetnek, hogy nemcsak a nemzeti ügyekben radikálisabb kiállást elváró erdélyi magyarok egy része ábrándult ki a szövetség ide-oda simuló alkupolitikájából, hanem az értékelvűséget, tartást, a politikai osztály megreformálásában érdekelt erőkkel való párbeszédet hiányoló választók is hátat fordítottak nekik.

2019. május 29. 21:58
Farcádi Botond
Háromszék

„Már ha ezt egyáltalán győzelemnek lehet nevezni. Mert inkább hasonlít valami vérrel-verítékkel kiharcolt gól nélküli döntetlenre, amelyben volt ugyan elszántság, küzdeni akarás, de amelyben ugyanakkor minden, a szabályosság határát súroló trükköt is bevetett a csapat.

A kötelező határozottság és optimizmus, az erős hangról szóló szólamok mellett éppen ezért legalább ennyire fontos a köszönet a magyar választópolgároknak, akiknek igen jelentős része bölcsebbnek bizonyult akár vezetőinél is, és félretéve elégedetlenségét, legyőzve haragját mégiscsak elment és szavazott. Ismét, talán utoljára.

De még ennél is lényegesebb lenne az önkritika, az őszinte számvetés, alapos elemzés, amit pedzegetnek ugyan az RMDSZ háromszéki vezetői, de nem feltétlenül jó helyen tapogatóznak. Ideje lenne ugyanis azzal is szembesülnie a magyar érdekvédelmi szervezetnek, hogy nemcsak a nemzeti ügyekben radikálisabb kiállást elváró erdélyi magyarok egy része ábrándult ki a szövetség ide-oda simuló alkupolitikájából, hanem az értékelvűséget, tartást, a politikai osztály megreformálásában érdekelt erőkkel való párbeszédet hiányoló választók is hátat fordítottak nekik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tolan
2019. május 31. 10:24
@balbako Természetesen köszönet illeti az embereket szavazataikért! De azért ne tévelyedjünk el a politikai ösvények sokaságában... Nem az RMDSZ kapott "még egy esélyt", hanem az erdélyi magyarságnak patrióta kötelessége az RMDSZ-re szavazni. Ha magyarságát meg akarja őrizni, a román politikai életben valamicske kis szerepét továbbra is be akarja tölteni...
kálmi
2019. május 30. 20:38
Lassan nem értem, hogy mit is akarnak a mai erdélyiek? Amit itt látni hallani Kelemen Hunorból az szimpatikus, értelmes. Azt meg végképp nem értem, hogy a románoknak ,milyen érdeke fűződne ahhoz, hogy legyen magyar képviselő az EP-ben. Mert most az jött le, hogy románok szavaztak magyarokra. Miért tennék?
tolan
2019. május 30. 19:44
Nem szoktam kritizálni a határon túli magyar véleményeket, de az a képlet, amit a cikk írója felvázol, az az erdélyi magyarság sírásása. Naivitással nem lehet hatékony kisebbségi politikát folytatni! Az RMDSZ végre csalafintaságban, rafinériában, turpisságban hasonló szintre jutott a románsággal. Ez ki fogja vívni előbb-utóbb a románság tiszteletét. Tudom, hogy nem szép szavak ezek, de sajnos az élet, a politika ilyen. Nem lehet csak naiv, erkölcsi magasságokból szemlélni a politikát. Az RMDSZ most jutott el arra a szintre, amelyen mindig is állnia kellett volna az erdélyi magyarságnak! Nem okoskodni kell, hanem a prakticizmust segítségül hívni a magyarság érdekében. Ez, szerintem, a kisebbségi lét egyik legfontosabb alap pillére...
balbako_
2019. május 30. 06:40
Nem tudom, hogy most kell e tovább tépázni a picinyke magyar egységet...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!