Tizenhatodik Macron

2018. december 04. 17:21

Macron elnök különös módon úgy tesz, vagy úgy próbál tenni, mint akinek fogalma sincs az őt körülvevő valóságról.

2018. december 04. 17:21
Udvardy Zoltán
Figyelő

„Erősíti a tragikomikus párhozamot az 1789-es, a marxista történetírás által rögeszmésen »nagy«-nak nevezett francia forradalom és a napjainkban tapasztalható társadalmi válsághelyzet között Macronnak és feleségének XVI. Lajos és Marie Antoinette párosára hajazó személyisége. Természetesen, míg Macron különös, hóbortosnak inkább, mint egyéninek nevezhető döntései, attitűdjei, szokásai okán csak groteszk árnyéka a halálában is méltóságteljes, kivégzett uralkodónak, az elnöki feleség, Brigitte Macron egyenesen paródiája Marie Antoinette-nek. Bár a két asszony közös vonása az országot sokkoló pénzszórás, a legendásan elegáns, korának divatját merészen megreformáló és például zeneszerszámokon tehetségesen játszó Habsburg-lány mellett a bumfordi Brigitte, férjének egykori tanárnője, egyelőre csak annyiban mozgatja meg »alattvalói« képzetét, hogy valóban megilleti-e őt havi 10 ezer eurós, a sajtóban többször megírt és megcáfolt juttatás. Tegyük hozzá, hogy forradalom ide vagy oda, az utóbbi időszakban az Élysée-palota lakói valamiért sorra a 18. század Versailles-ában érzik magukat. Francois Hollande szociálisan érzékeny szocialista elnök is 10 ezer eurót költött havonta csak a fodrászára, természetesen az adófizetők pénzéből.

A forradalom kitörésének pillanataiban az uralkodó, bár tisztában volt országa gazdasági helyzetével, nem kezelte kellő súllyal a megváltozott társadalmi viszonyokat. Az is lehet, már csak sodródott az eseményekkel. Macron elnök különös módon úgy tesz, vagy úgy próbál tenni, mint akinek fogalma sincs az őt körülvevő valóságról. A sebtében összehívott válságtanácskozáson nem szólalt meg, a lázongások kitörésekor a fenntartható fejlődésről beszélt. Saját hibái vagy a történelmi kényszerek láncolata következtében, de helyzete végül a vesztőhelyre vetette a jobb sorsra érdemes XVI. Lajost. A napokban Macron egy nyilatkozatában (»A cinizmus a politikai élet része«) hivatalos államszervezési rangra emelte a cinikus megközelítést. Őt viszont senki nem akarja lenyakazni; ha nem mond le magától, beláthatatlan ideig folytathatja ámokfutását a forradalmasodó Franciaországban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Horst_Tappert
2018. december 05. 15:51
"már többször megbukott rezsim ellenében" Hallod, ember, ez a nap poénja... még mindig röhögök rajtaD!
Nemoda Buda
2018. december 05. 13:23
Nem értitek, ugatjátok ! Macron egy berobbanó kísérlet, és annak még messze nincs vége. Bár nálunk is berobbanna egy tehetséges, szuggesztív politikus, aki erőteljesen fellépne a mostani, lényegében már többször megbukott rezsim ellenében. Miért kellene megvárni a tényleges gazdasági csődöt és a teljes politikai leépülést, presztizsvesztést ? Lehet, hogy Macron túlságosan siet, de a jó irányba megy, ahhoz kétség sem fér !
Csigorin
2018. december 04. 21:10
Meg jo hogy Hollandenak nincs is haja, akkor mennyit koltott volna...
krakken96
2018. december 04. 18:14
Wishful thinking... Macron politikai állat Nem tehetségtelen kékvérű
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!