Ellenséges-e a Facebook a magyarokkal szemben?

2018. november 14. 16:40

A közösségi oldal cenzorai ugyanazért a képsorozatért egy magyar oldalt megbüntettek, míg egy románok általi közzétételében semmi kifogásolhatót nem találtak.

2018. november 14. 16:40
Szalma György
Mandiner

Ellenséges-e a Facebook a magyarokkal szemben? A kérdés egyáltalán nem túlzó az után, hogy a közösségi oldal cenzorai ugyanazért a képsorozatért egy magyar oldalt megbüntettek, míg egy románok általi közzétételében semmi kifogásolhatót nem találtak. Az ügy érdekessége azonban nem az egyszerű kettős mérce alkalmazásában van.

Gyakran előfordul, hogy a Facebook napokra vagy hetekre letilt egyszerű polgárokat, közéleti személyiségeket, mert azok olyan tartalmat osztottak meg, amely ellentétesek a közösségi irányelvekkel.

Eddig is egyértelmű volt, hogy az irányelveket tetszőlegesen értelmezik,

illetve az is, hogy a jobboldali véleményt, a jobboldali felhasználókat nagyobb ügybuzgalommal büntetik. Arra azonban még nem volt példa, hogy a Facebook saját felhasználóit diszkriminálja az alapján, hogy azok milyen nemzetiségűek.

A napokban, az Azok az erdélyi fiúk nevű Facebook-csoport megosztott egy képsorozatot Mégis kinek a szégyene? címmel. A 25 képből álló bejegyzés azt ábrázolta, hogy Romániában úgy ünneplik meg azt, hogy minden erőfeszítés nélkül megkapták Erdélyt az első világháború után, hogy kétnyelvű helységnévtáblák magyar feliratait lefestik a román trikolor színeivel. A magyar oldal pusztán a vandalizmus tényét mutatta be, nem minősítette a románokat, nem tett sértő megjegyzéseket senkire. A Facebook törölte a bejegyzést, az indoklás az ismert szöveget tartalmazza: a közösségi alapelvekbe ütközik.

A cenzori szigor akkor kezdett igazán érthetetlen lenni, amikor egy soviniszta román oldal (Viata in Peluza) ugyanezeket a képeket osztotta meg, csak a vandalizmust elismerő szöveges kísérettel. Az Azok az erdélyi fiúk működtetői jelentették a román oldal bejegyzését: „A fennt említett posztot próbaképp jelentettem a Facebooknak.”  A válasz: „Megvizsgáltuk a bejegyzést, és nem ütközik egyik konkrét közösségi alapelvünkbe sem” .

Összeegezve tehát: a Facebook-cenzorok szerint ugyanaz a 25 kép etnikai gyűlöletre szító szöveggel elfogadható, míg egy ártalmatlan kérdés kíséretében már sérti az alapelveiket.

Talán a román egyesülés centenáriuma lehet az oka, hogy a Facebooknál a románoknak kedveznek, de nemrég történt egy hasonlóan vitatható döntés a részükről, megintcsak a magyarok kárára. Nemrég a Pesti Srácok főszerkesztőjét, Huth Gergelyt tiltotta le a Facebook 30 napra.

A főszerkesztő bejegyzésének bűne az volt, hogy a kommunizmus észak-erdélyi magyar áldozataira emlékezett. Huth Gergely a bejegyzésében azt írta, hogy a Magyarországhoz visszacsatolt Észak-Erdélyben a szovjet terror még kíméletlenebb volt, mivel a szovjetek mellett a román hatóságok kínzását is el kellett a magyar lakosság viselje. Felidézte, hogy Kolozsvár környékéről hatezer férfit hurcoltak el a románok GULAG-Gupvi táborokba. Bejegyzésével az áldozatokról emlékezett meg, illetve egy konferenciáról beszámoló cikket osztott meg.

A Facebook véleményrendőrsége egyre aggasztóbb módon jár el a felhasználókkal szemben. Az eljárások azért is aggasztóak, mert az információáramlásban megkerülhetetelen szerepet jártszik a felület, a felhasználók pedig egy szűrön keresztül juthatnak hozzá az információkhoz.

Összesen 170 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2018. november 16. 11:55
Pedig akkor valahogy mégis elkerülte a figyelmed, hogy a nem letiltott oldalon bizony kisebbség elleni gyűlöletkeltés folyt. Ha szerinted a nem letiltott román oldalon gyűlöletkeltés folyt (és bizony az volt, magyar nyelvű táblák román színekkel lefestése, ezt dicsőítő szöveg mellett, románia a románoké befejezéssel), és ez szintén szerinted nem büntetendő, akkor csak az marad, hogy az ilyen tett az semmi komoly, puszta csíny.
héttörpe
2018. november 16. 09:14
Na majd Fegyőr bemegy a facebook székházba, rátenyerel az asztalra, hogyaszongya: "és kit tiltottál le ma? "
Ellensúly
2018. november 15. 13:04
Ideje volna nemzettudatot építeni, gondolkodásra, cselekvésre sarkallni az embereket a hülyítés, a migráncsozás helyett. Egy öntudatos, tájékozott, tetterős nemzetet talán egy Facebook sem lábtörlőként kezel.
Kosinva
2018. november 15. 11:01
Sajnos olyan mértékben teljesen érthető, hogy míg a Magyarországon készült vagy magyarországról szóló Facebook tartalakat jórészt magyar moderátorok nézik a Facebook európai központjában, addig a Romániában (sajnos így Erdélyben is) vagy romániáról szóló Facebook tartalmakat román moderátorok nézik a Facebooknál. A román moderátornál pedig nem nagy csoda, ha szerinte sérti a moderálási alapelveket, ha egy magyar Romániát vagy a románokat negatív színben tünteti fel. Ilyen esetben maximum valamilyen erősebb magyar kormányzati jelzés tudná jobb belátásra bírni a Facebookot, hogy színesítse a moderálási szokásait Erdélyben és Székelyföldön, de legvégső esetben még mindig dobhatunk Bukarestre atombombát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!