Erdélyi srácok

2018. október 26. 12:11

Nekünk ma kolozsvári, marosvásárhelyi, szatmári, váradi, aradi, temesvári, nagybányai, zilahi, csíki, udvarhelyi, gyergyói, kézdi srácokra van szükségünk.

2018. október 26. 12:11
Páva Adorján
Krónika

„Mai erdélyi világunk hétköznapi embere nem arra van berendezkedve, hogy folyamatosan jogvédekezzen. Nem az utcánk barikádjai mögött állunk őrt vállt vállnak vetve valamiféle közös eszme fölött, hanem kerítésekkel, falakkal elválasztott otthonainkban próbáljuk jobbá tenni családunk, magunk mindennapjait.

Az önmegvalósítás, a munkaerőpiaci verseny, a fogyasztói társadalom diktálta megfelelési kényszer pedig olyannyira felemészti energiáinkat, hogy egyszerűen nincs kedvünk, időnk, belső indíttatásunk arra, hogy tágítsunk életünk kusza összefüggésein, és odaadóan szívünkön viseljük a bő milliós lélekszámú közösségünk egyre aggasztóbb gondjait.

Bármennyire is felemelő beszédek hangzottak el az erdélyi 1956-os megemlékezéseken, az az igazság, hogy ma már képtelenség azonosulni a forradalom és szabadságharc hőseivel. Büszkék lehetünk rájuk, rengeteget tanulhatunk sorsfordító kiállásukból, de ettől még nem válunk pesti srácokká. És az az igazság, hogy nem is kell: nekünk ma kolozsvári, marosvásárhelyi, szatmári, váradi, aradi, temesvári, nagybányai, zilahi, csíki, udvarhelyi, gyergyói, kézdi srácokra van szükségünk. Olyan szentgyörgyi srácokra, akik önszántukból, közösen kilépnek az érdektelenség árnyvilágából, és látványos figyelemfelkeltő akcióval tiltakoznak az iskolájuk bejáratánál olvasható magyar felirat eltávolíttatása ellen.

Bármennyire is szépen hangzik, hogy példaképként tekinthetünk ’56-os hőseinkre, a mai fiataloknak ennél több kell: a jelennek kellene követendő mentorokkal kiszolgálnia őket. Csakhogy – tisztelet a kivételeknek – ma bizony alig akad néhány olyan nagy kaliberű, magával ragadó kisugárzású, feddhetetlen közéleti személyiség, aki szabadon, félelem nélkül, ép ésszel felülemelkedik mindenfajta egyéni, anyagi, politikai érdeken, és szavaiban, tetteiben méltóképpen képviseli azt, amik, akik mi, erdélyi magyarok vagyunk. Ha pedig a mai ifjaknak nélkülözniük kell az igazi, életszerű példaképeket, akkor szép csendben visszahúzódnak az okostelefon szemkápráztató fénye mögé – vagy ők maguk mutatnak példát egymásnak. Mert sajnos a közép- és időskorúak generációja erre már nem képes: a kommunizmus rettentő világából hozott, félelem szülte beidegződések, a fekete március, a kis lépésekben botladozó politikai érdekképviselet, az állandósult jelképüldözés, az igazságtalan igazságszolgáltatás, a nyugati világ nemtörődömsége mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy a kisebbségi létben tengődő erdélyi magyar csak a kerítésekkel, falakkal elválasztott otthonában, a tágas fotelben élje ki nagyságát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cserfes
2018. október 27. 00:14
Lehet, hogy ha erdélyi nőkben gondolkodna, jutna valahová. Ez a folyamatos buzulás soha senkit nem vitt előre. Tanulni kellene időnként...
balbako_
2018. október 26. 19:45
Szeptember végén 10 napot Erdélyben töltöttem. Nehéz ott az élet és a románok mindent elkövetnek azért, hogy nagyon, de nagyon ne érezzék magukat otthon. Éppen ezért olyan sziklaszilárd székely-magyar tudatot tapasztaltam ott, amit itthon csak a legnagyobb történelmi pillanatokban. Van mit tanulni tőlük!
alaposmérlegelés
2018. október 26. 13:02
Jaj te kis kretén Holtzer, minden hülye nicknevedben elárulod magad ezzel az Orbán cigányozással! Annyira tehetségtelen és béna vagy! Azt különösen kedvelem, amikor magadnak válaszolgatsz különböző neveiden a kommentjeidre! :)))) Egy retardált kis óvodás szintjén állsz!
Senye Péter
2018. október 26. 12:30
A 'tengődés' és 'tágas fotel' egy mondatban félreérthető.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!