Második figyelmeztetés

2018. szeptember 24. 17:07

A német pártrendszer tízévnyi stabilitást követően gyökeresen megváltozik.

2018. szeptember 24. 17:07
Marián Repa
Pravda.sk

„Az első figyelmeztetés februárban érkezett, amikor az Alternatíva Németországért (AfD) egy közvélemény-kutatás szerint az SPD támogatottságát meghaladta és Németország második legerősebb pártjává vált. A helyzet megismétlődött. A ZDF újból megerősítette, hogy a CDU és az SPD preferenciái csökkennek, míg az AfD továbbra is a második helyen áll.

Ha ez nem lenne elég, a láthatáron megjelent egy új baloldali mozgalom Aufstehen (Felkelés/Talpra), amely könnyen gyengítheti a szociáldemokráciát, akárcsak az AfD. Sahra Wagenknecht, a párt vezetője Sztálin iránt való tisztelet szellemében baloldali populizmussal és xenofóbiával készül megszólítani a választókat. A német pártrendszer tízévnyi stabilitást követően gyökeresen megváltozik – a CDU és SPD, mint a politikai közép a szélsőségesek javára gyengül. Csupán egy üdvös hírünk van: a Zöldek tendenciái is emelkednek, szóval esetlegesen a standard pártoknak még van esélyük egy koalíció létrehozására.

A kérdés az, hogy mikor érkezik el az a pillanat, amikor a CDU vagy az SPD kénytelen lesz a populistákkal kormánykoalícióra lépni. A legközelebbi próbatétel a közelgő bajor választások.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2018. szeptember 25. 22:05
Kinek mi az üdvös hír. Azt pedig, hogy folyton a CDU nyeri a választásokat sok mindennek lehet mondani csak éppen gyökeres változásnak nem.
figyelő4322
2018. szeptember 25. 07:55
Répa? Ez vajon Szlovák név? És ha igen, mit jelent Magyarul? ☺
triumphator
2018. szeptember 24. 20:43
A CDU mára egy nagy hazugság lett. Mi benne keresztény, demokrata és unió? Bár, ez utóbbi még lehet igaz, ha a Szovjetunióra gondolunak a német elvtársak.
Gyéressy Károly
2018. szeptember 24. 20:35
Tessék mondani, mi a fenét mond ma a "szociáldemokrácia"? Szivárványos zászlót lobogtatva minél több idegent az országba? Van bármilyen üzenetük a német nép felé, mely annak javát szolgálná? Ja és a zöldek.. Ők ugye a azok, akik a szocdemeknél is hülyébbek. De a szerzőnél nem biztos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!