Törvénytervezetbe burkolt magyarellenesség

2018. július 06. 09:04

Reszkessetek, erdélyi magyar politikusok, újságírók, autonomisták, zászlókitűzők, koszorúzók, megemlékezők, nótázók, kommentelgetők.

2018. július 06. 09:04
Páva Adorján
Krónika

„Reszkessetek, erdélyi magyar politikusok, újságírók, autonomisták, zászlókitűzők, koszorúzók, megemlékezők, nótázók, kommentelgetők: Marius Pașcan és hithű barátai olyan törvénytervezetet dolgoztak ki, amely börtönnel büntetné a »románellenes« megnyilvánulásokat és szervezkedést. A jogszabályjavaslat beteges hazafiasságtól dagadó indoklása szerint ugyanis »Románia területén, számos erdélyi megyében olyan állítólagos székely megemlékezéseket tartanak, amelyek tulajdonképpen állam- és románellenes, szakadár, sovén megnyilvánulások, és amelyeken a románokra nézve sértő és rágalmazó rigmusokat skandálnak«. A kezdeményezők hozzáteszik: a fentebb »megszokottá vált« eseményekről szóló beszámolók, illetve a »románellenes üzenetek« helyet kapnak a sajtóban, az interneten és a közösségi oldalakon is. 

Ebből elég! – gondolta a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) szenátora, aki a hónapok óta dúló belpolitikai válság ellenére sikeresen maga mögé állított mind ellenzéki, mind pedig a kormányzó alakulatok színeiben megválasztott honatyákat. 

A tervezet előterjesztői nem sokat bíbelődtek a részletekkel: törvényjavaslatuk nagyjából azonos a parlament által nemrég elfogadott, az antiszemitizmust büntető jogszabállyal, csak a megfelelő helyeken románellenességre cserélték a kifejezéseket. Így a tervezet három hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtaná a románellenes megnyilvánulásokat és románellenes jelképek nyilvános terjesztését, illetve háromtól tíz évig terjedő börtönnel a románellenes szervezkedést vagy annak pénzelését. A célzás egyértelmű: a kezdeményezők az erdélyi magyarság jogalkotási, jogérvényesítési és önrendelkezési törekvéseit próbálják alattomos módon elnyomni egy »plagizált« törvény sokféleképpen értelmezhető »erejével«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2018. július 08. 04:00
"Lenintől származik a kifejezés: " Románia a történelem prostituáltja" "Sztálin meg később azt mondta, hogy a román nem nemzet hanem foglalkozás" "A románok utáltabbak a magyaroknál mindenhol" "George Jonas, kanadai író szerint, ha lehet az egyes nemzetek erényeiről beszélni, úgymint a németek lelkiismeretes munka etikájáról, akkor lehet azok jellembeli hibáiról is beszélni. Jónás, negatív példaként, a világ összes államai közül, Romániának a szövetségesei iránti megbízhatatlan magatartását említi. 1. Románia a Balkán háborúk idején elárulta elsődleges szövetségesét Bulgáriát, és ezért jutalmul háromezer négyzetmérföld területet szerzett meg a maga számára volt szövetségesétől, Bulgáriától. 2. Semmibe vette az Osztrák Magyar Monarchiával kötött semlegességi szerződést, és amikor úgy ítélte meg, hogy a Szövetséges hatalmaknak nagyobb esélye van a győzelemhez, titkos szerződést kötött az Antant hatalmakkal, és 1916 - ban megtámadta Magyarországot. 3. Megszegte az Antant hatalmakkal kötött szövetségeset és békét kötött a Központi hatalmakkal (Bukarestben) 4. Megszegte a bukaresti békét és a Monarchia összeomlása után megtámadta Magyarországot. 5. Elárulta a Szövetséges hatalmakat, és Hitler oldalára által, amikor annak csillaga felmenőben volt. Ezért, 1940 - ben visszaadta Erdélyt Magyarországnak. 6. Amikor Hitler vesztésre állt, Románia elárulta a Tengely hatalmakat, átállt a Szövetségesekhez és ezért jutalmul ismét megkapta Erdélyt. Jonas szerint, Romániának ez a kétszínűsége páratlan az országok történetében." https://www.gyakorikerdesek.hu/politika__kulfoldi-politika__4168971-mi-az-oka-annak-hogy-romania-azt-a-jelzot-kapta-hogy-a-tortenelem-prostitualt
szalard
2018. július 07. 13:01
Itt az ideje, hogy Putyin útnak indítsa az Erdély ezredet...
Pelso j.
2018. július 06. 14:34
Mit siránkozol? Többen mondták a kampányban, hogy nagyokqat léptünk előre a nemzetegyesítés, együtt gondolkodás, kintiek képviselete stb útján. Amit meg kell, azt brilliáns diplomáciánk elintézi. Mondom, amit kell. S hogy mit, arról nincs konzultáció, még a végén érdekes felvetések kerülnének felszínre.
Burmin
2018. július 06. 10:26
Huh, akkor aki Székelyföld kitűzőt használ az románellenes ? Börtönbe vele ? Az Unio meg kussol...Ja a migrik most fontosabbak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!