Mit nyerhet a magyarság a román revizionizmusból?

2018. március 24. 15:23

Az „újraegyesítési nyilatkozatokhoz” képest az állami szuverenitás tiszteletének a netovábbja az, amiről az elmúlt években székely önkormányzatok határoztak.

2018. március 24. 15:23
Páva Adorján
Krónika

„A hivatalosan közigazgatási szintre emelt revizionista eszmék, követelések hallatán joggal merül fel az Erdély vagy a Székelyföld autonómiájáért küzdők körében: az »újraegyesítési nyilatkozatokhoz« képest az állami szuverenitás tiszteletének a netovábbja az, amiről az elmúlt években székely önkormányzatok határoztak. De hát ugye annak az akaratnak a kinyilvánítása, miszerint sok tucatnyi önkormányzat egyetlen, de különálló közigazgatási egységbe akar tartozni, mely a Székelyföld nevet viseli – Románián belül! –, vérlázító, állam-, alkotmány-, törvény-, minden- és mindenkiellenes, ezért a prefektusok sorra megtámadták a határozatokat, a bíróságok pedig sorra érvénytelenítették azokat. Természetesen mérget vehetünk rá, hogy az újraegyesítési nyilatkozatok nem kerülnek romániai bíróságok asztalára. A kezdeményezőknek – pártállástól függetlenül – attól sem kell tartaniuk, hogy a kormány közbelép. Pedig Teodor Meleşcanu román külügyminiszter februárban – a Moldovai Köztársaságban botrányt kavaró, szintén az egyesülést szorgalmazó helyi önkormányzati állásfoglalások kapcsán – arról biztosította chișinăui kollégáját, hogy Románia számára alapvető fontosságú a Pruton túli ország stabilitása, a két állam polgárai »közeledésének« pedig semmilyen jogi következménye nem lesz.

És nincs miért polgárháborút vizionálni, mint ahogy azt Igor Dodon moldovai államfő tette. Tehát az üzenet: kedves szomszéd, te csak mosolyogj, ha a Prut mindkét oldaláról érkező hivatalos határozatokkal fenyegetjük létedet, miközben mi azonnal büntetünk, ha nálunk csak egy zászlót is kitűznek a nekünk nem tetszők. Mélységesen igazságtalan, de régóta ismerős, köztudott hozzáállás – éppen ezért az újraegyesítési nyilatkozatokhoz hasonló, szélsőséges kitöréseket illene már valamilyen formában a magunk malmára hajtani.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2018. március 25. 21:30
"a Moldovai Köztársaságban botrányt kavaró, szintén az egyesülést szorgalmazó helyi önkormányzati állásfoglalások kapcsán" Milyen botrány? Akiknek ez botrány ők sem valami nagy román hazafiak. Olyanok lehetnek, mint a nálunk a ...
Akitlosz
2018. március 25. 19:20
"Mit nyerhet a magyarság a román revizionizmusból?" Területet. Magyarország támogatja Bukovina Romániához visszatérését cserében Románia is támogatja Kárpátalja visszatérését Magyarországhoz. Lengyelországot és Oroszországot is meg lehetne nyerni a dolognak.
flesh ripper
2018. március 25. 09:11
Nos, Erdély, így is, úgy is visszakerül Nagymagyarországhoz! Ez nem is kérdés! A Regátból (100 év alatt) beözönlő cigó-oláh migráncsok, kotródhatnak vissza a Kárpátok balkáni oldalán túlra! Lehet, hogy nem holnap, de holnapután, bizonyosan! Mi lesz itt, Európában 50 év múlva? Minden a feje tetejére fog állni. Garantáltan felbomlik az EU. Spanyolország 3 részre szakad. Ez nem kérdés! Franciaország összeomlik. Lesz belőle 3-6 ország. Legalább 2 arab nyelvű, muszlim radikális, klerikális állam. Belgium? Minimum flamand- és vallon szétszakadás és belső, permanens káosz, polgárháború a muszlim (többséggel?) Ukrajna, Görögország, Olaszország (3 részre szakad), Bosznia...Jézusom! Moldávia, ismét oroszország része lesz. Nem az oláhokkal, hanem a Dnyeszter-menti szakadárokkal egyesülve, csatlakozik az orosz birodalomhoz. Svédországnak vége = Skandináv Iszlám Állam = dzsomhuri-je iszlámi lesz.
krakken96
2018. március 24. 15:43
előnyködnek. mármint a román kommunista párt magyar nyelvű tagozata...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!