A 25 éves Szlovákia

2018. január 01. 12:06

Többé nem lehet azzal riogatni országot-világot, hogy valódi egyenjogúsághoz jutva a dél-szlovákiai magyarok önrendelkezve átcsatolják az országrészt Magyarországhoz.

2018. január 01. 12:06
Jeszenszky Géza
Jeszenszky Géza
Magyar Nemzet

„Jóakarattal és beruházásokkal mind a történelmi, mind a gazdasági ügyek megoldhatók. Nehezebbnek látom azt, ami éppen kapocs volt a két ország között: a szlovákiai magyarok kérdését. Ez vita volt az 1990-es évek elején, és nem oldotta meg Szlovákia tagsága sem az Európa Tanácsban, sem a NATO-ban, sem az Európai Unióban: Magyarország és a szlovákiai magyarok sem látják biztosítva a mára félmillió alá csökkent közösség jövőjét. Megfelelő területfejlesztéssel, az infrastruktúra radikális javításával az anyagi jövő megteremthető, az elvándorlás lefékezhető. Változtatni kellene a magyarellenes céllal létrehozott közigazgatási rendszeren is, de a nemzetiségi probléma megoldásának kulcsa a hivatalos kétnyelvűség bevezetése a jelentős magyar lakossággal bíró területeken. Az adott dél-tiroli példán kívül Nyugat- és Észak-Európa számos vidéke kínál jól működő modellt. Mivel a városokban a szlovák elem jutott többségre, és az életszínvonal is magasabb a magyarországinál, többé nem lehet azzal riogatni országot-világot, hogy valódi egyenjogúsághoz jutva a dél-szlovákiai magyarok önrendelkezve átcsatolják az országrészt Magyarországhoz.

Az Európai Unió hivatott a határvitákat és a nemzetek közötti konfliktusokat megakadályozni. Erre csak akkor lesz képes, ha szembenéz a nemzeti kisebbségek létező problémájával, és határozottan föllép orvoslásuk érdekében.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2018. január 02. 04:25
Riogatni mi? A világot mi? A fél, de inkább a hárromnegyed világ azt sem tudja, hogy van Magyarország és szlovákia. Hazaáruló atlantista bitang ez az alak. Nem Magyarországért tevékenykedik.
yanoo
2018. január 01. 20:09
Nincs mit.:)))
OrangeOrder
2018. január 01. 18:03
Mivel a városokban a szlovák elem jutott többségre, és az életszínvonal is magasabb a magyarországinál, többé nem lehet azzal riogatni országot-világot, hogy valódi egyenjogúsághoz jutva a dél-szlovákiai magyarok önrendelkezve átcsatolják az országrészt Magyarországhoz. --Hibás feltételezés.
jetta84
2018. január 01. 17:48
A volt külügyminiszternek üzenem, hogy nem jobb Szlovákiában az életszínvonal a magyarok lakta területen. De ha jobb is lenne egy kicsivel. nem hiszem, hogy az ott élő magyarok ezért maradnának inkább Szlovákiában.Mikor jóval magasabbak voltak itt a fizuk mint ott. akkor sem akartak (NEM tudtak volna) elszakadni Szlovákiából.Sokan dolgoztak itt és laktak ott.Az a szülőföldjük és ott akarnak élni még ha kissebségbe is kényszerülnek..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!