Posztmodern cenzúra

2018. január 06. 11:24

Hogy is nézne ki az, ha a német vezetést kritizálná Brüsszel?

2018. január 06. 11:24
Hoppál Hunor
PolgárPortál

„2015-ben a német igazságügyi minisztérium egyik munkacsoportja a közösségi médiában megjelenő, büntethető tartalmakkal való bánásmódról végzett kutatást. Ennek eredményéből a szaktárca azt a következtetést vonta le, hogy a gyűlöletbeszéd és az álhírek elterjedtek az efféle oldalakon, így a rendelkezés bevezetésének ürügye azok visszaszorítása lett. A törvénytervezetet 2017 elején mutatta be Heiko Maas, akkori igazságügyi miniszter. Egyes jogászok alkotmányba ütközőnek nevezték a rendeletet, sokan aggasztónak vélték, hogy a törvény bevezetésével a bíróságok döntési mechanizmusát az online portálok végzik el – a bírók szerepét pedig átveszik a webszolgáltatók erre képzetlen alkalmazottai. A törvényt végül tavaly nyáron fogadta el a Bundestag, mindössze ötven képviselő szavazatával.

De mégis mit jelent ez az egész?

Nem mást, minthogy ezen törvény által mostantól Németországban gyűlöletbeszédet kiáltva szinte bárki véleményét elhallgattathatják, aki ellentmond a PC-dogmáknak, és álláspontja nem tartozik bele a tébolyult merkeli világ mainstream szókészletébe. A véleménykorlátozó gépezet hatályba lépése pillanatában azonnal munkába lendült: még újév napján letiltották a Twitterről Beatrix von Storchot, az AfD parlamenti frakcióvezető-helyettesét. A jobboldali politikus egy posztjában azt kifogásolta, hogy a kölni rendőrség arabul köszöntötte követőit szilveszterkor. Emiatt 12 órára blokkolták a profilját.

A posztmodern cenzúra tehát néhány nappal ezelőtt életbe lépett a német »mintademokráciában«. A 20. századi bűnöket követő német túlkompenzálás átcsapott egy másik szélsőségbe, és a nemzetiszocializmus után bő hét évtizeddel letették egy új totalitárius eszme önkényuralmának alapkövét. Az EU pedig hallgat. A fordított logikával élő brüsszeli bürokraták bármely magyar és lengyel intézkedés hallatára azonnal diktatúrát kiáltanak, de ha valamely nyugati államban foganatosítanak egy valóban antidemokratikus törvényt, akkor csend van. Indokolatlan esetekben indítanak kötelezettségszegési eljárásokat, ám ha valós veszély fenyeget, elnéznek mellette és nem is vesznek tudomást róla – hogy is nézne ki az, ha a német vezetést kritizálná Brüsszel?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noMores
2018. január 07. 09:20
Ez az uktraokos petikenek a rokona? A seggnyalas a genekben lehet.
istvánkeve
2018. január 06. 14:03
Nincs "Postmodern cenzúra" ! (Csak cenzúra van)
Senye Péter
2018. január 06. 13:32
Megtanulták a Richelieunek tulajdonított mondást: "Ha adtok nekem a legbecsületesebb ember kezével írt hat sort, találok benne valamit, amiért felakasztják."
Antigoné
2018. január 06. 13:13
Quod licet Iovi,non licet bovi - már az ókorban is eszerint éltek és gondolkodtak a hatalmon lévők.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!