Tíz tanács ahhoz, hogy hatékonyan beszélgessünk közéleti kérdésekről

2017. október 06. 12:37

Tehát érdemes tájékozódni mielőtt véleményt formálsz, és tisztában lenni azzal is, hogy mit nem tudsz.

2017. október 06. 12:37

„4. Tényleg figyelj a másik mondandójára! Kérdezz, pontosíts, próbáld meg tényleg megérteni a másik gondolatmenetét. Ha csak az vezérel, hogy igazad legyen, hogy »megnyerd« a beszélgetést, mert akkor nem tudsz érdemben figyelni a beszélgetőpartneredre. És az is lehet, hogy ő a tájékozottabb, vagy az ő véleménye a relevánsabb egy-egy részkérdésben.

5. Tarts ki! Ha egy helyzet kezd kellemetlenné válni, ne válts témát, ne vicceld el, hanem dolgozzátok magatokat keresztül rajta addig, amíg valami építő jellegű végponthoz nem értek, még ha ez nem is teljes megegyezést jelent. (Ha valaki azonban szándékosan, durván sérteget, az egy biztos jele annak, hogy nem a produktív eszmecsere vezérli, ilyenkor szállj ki a helyzetből!)

6. Válaszolj az ellenvetésekre! Odaadó figyelemmel kövesd az ellenérveket, akkor is, ha ez a nehezebb választás. Ha vannak megoldatlan pontok, amikben nem tudtok megegyezni, nehéz lesz bármilyen előremutatót elérni, mert ezek a megoldásra váró, eltérő nézőpontok újra és újra fel fognak jönni később is. Ez végül az »egyetértünk, hogy nem értünk egyet« szituációhoz fog vezetni, ami nem a legideálisabb eredmény. Tehát próbálj meg a felvetett ellenérvekre is érdemben reagálni, még ha nem is értesz egyet vele.

7. Informálódj a témákról, amihez hozzászólsz! Minél többet tudsz egy adott témáról, annál informáltabban, hatékonyabban és
építőjelleggel tudsz hozzászólni. Tehát érdemes tájékozódni mielőtt véleményt formálsz, és tisztában lenni azzal is, hogy mit nem tudsz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2017. október 08. 14:55
Vazeg ezt nem hiszem el! Ezek komolyan pontokba szedve oktatják a szavazókat? Tényleg van Parakovácsnál is lentebb, az csak simán lehülyézett.
Akitlosz
2017. október 07. 21:01
Ez egy belső pártirománynak jó, de akkor minek hozták nyilvánosságra?
Akitlosz
2017. október 07. 20:51
A közéleti kérdésekről beszélgetésnek a hatékonyságának mi a mércéje?
tothjanj
2017. október 07. 07:40
Ez tök inspiratív, úgyhogy megírom a saját változatomat: "Tíz tanács ahhoz, hogy hatékonyan beszélgessünk közéleti kérdésekről" 1. Válogasd meg a beszélgetőpartnereidet. Értsd soha ne a téma, vagy az "én márpedig beszélni akarok" vágyad határozza meg, hogy beszélgetsz-e ilyesmiről vagy sem. Vannak akikkel nem lehet, vannak akikkel nem érdemes, ezeket tudni kell szűrni. 2. Válogasd meg a beszélgetés helyét, idejét. Pl. óvodai ballagás szünetében, nagyi szülinapján próbálj meg féket rakni a nyelvedre, még ha épp nagyon van mondanivalód akkor is 3. Egy klasszikust idézve a nem nemet jelent: Ha finoman jelzik, hogy öreganyádnak aktivistáskodj ne nekem akkor azt tessék megérteni. 4. Ne azzal foglalkozz, hogy mások milyenek és mit csinálnak, hanem azzal, hogy te vagy ti mit csinálhatnátok az adott helyzetben. Értsd ha valaki azzal nyit hogy ez a fasziszta orbán csak lop és zabál, akkor vidd arra a beszélgetést hogy ilyen helyzetben nektek milyen lehetőségeitek vannak arra, hogy jobban éljetek törvényi kereteken belül maradva, és hogy legközelebb kit szeretnétek kormányra aki nem faszista, igazságosan kormányozna, nem lop, nem korrupt (nehéz lesz, de beszélni mindig lehet róla) 5. Arról beszélj, hogy mit fogsz te, ő ill. a baráti köreitek tenni azért, hogy a helyzet más legyen, ezek összhangban vannak-e egymással és tudjátok-e a másikat segíteni benne, ha igen. A mit kéne, mit akarok, mi lenne jó című dolgokkal ne izgassátok egymást feleslegesen. Na ez csak 5 pont, viszont épp elég lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!