Orbán saját útra akar lépni, de ha erős és büszke lenne, eszébe sem jutna hirdetni

2017. július 25. 15:30

Az egész plakátháborúsdi arról szól, hogy a magyar vezetés úgy érzi, itthon és külföldön is támadják. Interjú.

2017. július 25. 15:30
Jarábik Balázs
168 Óra

Elnevette magát, miközben a plakátról ismert szlogent idézte. Ez vonatkozik az egész külpolitikai vonalvezetésre?

Semmiképpen sem, viszont úgy gondolom, hogy egy igazából erős és büszke ország vezetésének ezt eszébe sem jutna óriásplakátokon hirdetni. Az egész plakátháborúsdi arról szól, hogy a magyar vezetés úgy érzi, itthon és külföldön is támadják.

Tehát a keleti nyitás üzenete, hogy a magyar vezetés megmutassa, mi nem csak a gazdaságban vagyunk képesek unortodox lépésekre, de roppant önálló és innovatív a diplomáciánk is.

Igen, és ráadásul ebben az értelemben egyébként akár sikeresnek is lehet nevezni. Ami a gazdasági eredményeket illeti: még jöhet pozitív fordulat. A Kelettel való üzletelés sok időt, türelmet és tapasztalatot igényel.

A magyar diplomáciának mindenesetre sikerült kiváló kapcsolatokat felépítenie számos autoriter vezetővel vagy diktátorral is, közöttük például az azeri, a türkmén, a kazah vezetővel. Szijjártó Péter a tömeggyilkosságokért felelős Fülöp­-szigeteki elnökkel parolázott, Orbán Viktor a vaskezű egyiptomi elnököt dicsérte Budapesten. Ez mire jó?

A szándék az, hogy megmutassák: mi az Európai Unió tagjaként is képesek vagyunk különutas politikára. Orbán Viktor egyébként azoknak a tradicionalista politikusoknak a képviselője, akik azt mondják, hogy az államok közötti kapcsolatok nem az emberi jogok vagy a demokrácia kiterjesztéséről szólnak, sokkal inkább a helyi érdekek mentén megvalósított együttműködés fejlesztéséről. Ebbe a körbe tartozik annak következetes képviselete is, hogy Magyarország érdeke elsősorban gazdasági érdek: a magyar áruk, szolgáltatások eladása külföldön. A tradicionalisták, Lukasenkótól Putyinig, az államot igyekeznek megerősíteni, és ebbe az Orbán-kormány irányvonala is beleiilik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2017. július 26. 15:59
Ha meg nem mondaná, akkor meg titkolózna. #balfaszok #patásorbán #orbántehetróla #egyszerűensenkikvagytok
Senye Péter
2017. július 25. 22:50
O.V. a maga módján bátran küzd a (militáns) iszlám ellen, mint annak idején a templomos lovagok. De sokan hasonló sorsot szánnak neki.
kozmosz
2017. július 25. 20:11
Hol termelődnek az ilyen jarábik-féle nyűvek?
Agnieszka
2017. július 25. 19:05
Fura, h. a kérdések vannak vastagon szedve. Zavaró, nyilván NEM a riporter kedvéért olvas végig az ember egy interjút. Egyébként érdekes, mert inkább reményt keltő a Fidesszel kapcsolatban, mint nem. Mintha az jönne le, h. az irány jó, az ellen oldal pedig gyenge esélyei, felkészültségét, működését tekintve. Bár ez lenne a valós értelmezés. Végre valaki, Jarábik, a realitást ismertette a rémhírterjesztés és hazugságok helyett a CEU és "civilek" ügyekről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!