Lángoló putrik

2017. április 03. 08:16

Ezúttal Gyergyószentmiklóson torkollott erőszakba és bosszúba a cigányok garázdálkodása, valószínűleg nem sokon múlt, hogy a hétvégi gyújtogatás nem követelt emberáldozatot.

2017. április 03. 08:16
Rostás Szabolcs
Krónika

„Ezúttal Gyergyószentmiklóson torkollott erőszakba és bosszúba a cigányok garázdálkodása, valószínűleg nem sokon múlt, hogy a hétvégi gyújtogatás nem követelt emberáldozatot. Aki a részletekre kíváncsi, itt értesülhet a történtekről és annak kiváltó okairól. Mint az várható volt, az incidens a szokásos forgatókönyv alapján kapott visszhangot. Sokak szerint a cigányok megérdemelték az erélyes fellépést, hiszen megengedhetetlen, hogy kéregetésből, lopásból, rablásból éljenek, és fenyegessék a lakosságot, eközben mások a rasszizmus egyik megnyilvánulását látják az önbíráskodásban és az azt helyeslő magatartásban.

Sokkal közelebb vinne a megoldáshoz, ha a Gyergyószentmiklóson, a Székelyföldön és Romániában sokadszorra előforduló konfliktust nem etnikai, hanem társadalmi és büntetőjogi problémaként kezelnénk. A 30 ezer lejt tartalmazó táskát nem azért emelte el az útkereszteződésnél várakozó autóból a két tizenöt éves suhanc, mert roma, hanem mert tolvaj. Mint ahogy az önbíráskodók sem azért gyújtogatták fel a cigányok házát, mert – a város etnikai összetételéből fakadóan vélhetően – magyarok, hanem mert hajlamosak a bosszúra, és megelégelték a hatósági totojázást. Ha pedig mindebben egyetértünk, akkor nem is járunk olyan messze a megoldástól.

Románia máig adós a cigányság felzárkóztatásával, bár mélyenszántó ötletek és nagyívű stratégiák garmadával születtek a rendszerváltás óta, a közösség tagjainak többsége szegénységben, tanulatlanul él, és könnyen a bűn, a törvénytelenség útjára lép.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szorgos Lajhár
2017. április 03. 16:41
Vajon nem a Blaha Lujza téri "Maugli" az egyik tolvaj? (Ugye, teccenek rá emlékezni? Szdsz-árváknak: Nehéz gyermekkora volt mélyszegénységben, kirekesztették mindenhol stb.)
krakken96
2017. április 03. 11:34
mária terézia megpróbálta iskolába járásra kötelezni őket de mindig visszaszöktek a szülőkhöz.ha a szülő kriminális nincs mit csinálni,a bűnözés genetikailag is öröklödik. a sterilizálás a leghumánusabb megoldás,a másikat senki nem szeretné. nemcsak cigány de bármilyen bűnöző szaporodási jogát el kellene venni.
Gyéressy Károly
2017. április 03. 09:10
Helyes dolog a kemény visszavágás.
liberálzöld.
2017. április 03. 09:08
Biztos, hogy Romániáról szól a cikk? Mert akár M.O.-ról is szólhatna. Leszámítva talán a putrigyújtogatást. Ahhoz nekünk nincs tökünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!