Függetlenség szlovák módra

2017. február 01. 14:09

Kétségbeejtő, hogy Szlovákiában mennyire nem létezik az állam működtetésének kultúrája.

2017. február 01. 14:09
Marián Leško
Új Szó

„Vagyis itt egy független intézmény addig független, amíg a kormány vagy Fico úgy nem érzi, hogy elrugaszkodott a valóságtól. Nevezzük el ezt hivatalosan is függetlenségnek szlovák módra, hiszen az alárendeltség egy speciális fajtája. Ha a hivatal elnöke ezek után nem mond le önként – amire egyébként nem csak ellenzéki politikusok biztatják –, akkor törvényi úton is le lehet mondatni, bár első pillantásra úgy tűnik, hogy pozíciója megingathatatlan, ki se lehet robbantani a székéből.

A kormány ugyanis csak akkor javasolhatná a leváltását, ha az igazgatót valamilyen szándékosan elkövetett bűncselekmény miatt elítélné a bíróság, vagy eltiltaná a közügyektől. Csakhogy a törvényben van egy mondatocska, mely szerint leváltható, »ha hivatali jogkörei gyakorlás során megsérti a 8. bekezdésben foglaltakat«. A 8. bekezdés meg azt mondja, hogy az igazgató »az állami szervek, megyei hivatalok és egyéb állami intézmények utasításaitól függetlenül végzi a munkáját«.

Szóval épp azért lehetne leváltani Holjenčíkot, mert eleget tett a »fentről« jövő utasításnak, vagyis szót fogadott Ficónak. Csak hát a kormány nem fog leváltani egy ennyire szófogadó »független« igazgatót.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tiszafa
2017. február 02. 10:44
Függetlenség szlovák módra: Lopj magadnak egy országot!
Dr Bubo
2017. február 01. 15:26
Tót atyafiak,térjetek vissza a Szent Korona alá!
Rák úr
2017. február 01. 14:50
Szlovák államiság? LOL!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!