Wer ist ein Berliner?

2016. december 26. 17:15

A fenyőfán átgázolt a kamion, ott feküdt órákon át vértócsában, törött díszekkel. A nyugati politikai elit sem gondolhatja már azt sokáig, hogy mindkét oldalon berliniek állnak a szó nem földrajzi, hanem annál magasztosabb értelmében.

2016. december 26. 17:15
György Zsombor
Magyar Nemzet

Gyakran eszembe jut Nicolas Sarkozy akkori francia elnök 2007-es budapesti villámlátogatása, pontosabban az Országgyűlésben elmondott beszéde, amelyről tudósítottam. Túl voltunk már a nagy párizsi zavargásokon, de még nem nőtt akkorára a terror árnyéka, mint mostanra. Arról beszélt, félretéve a politikai korrektséget, hogy egy magyar vagy egy görög nyugati integrációját (nyilván saját felmenőire gondolt) nem lehet a közel-keletiekével, afrikaiakéval összehasonlítani.

Berlin ilyen értelemben is szimbólum, hiszen a német dominanciájú nyugati közbeszédben többször számon kérték már a rendszerváltozást megelőzően megsegített, befogadott közép- és kelet-európai társadalmakon a szolidaritást a jelenkor menekültjeivel. Aztán lám, kiderül, hogy ez mekkora butaság. Nem a szolidaritás mint érték, hanem az összehasonlítás, a civilizációs különbségek és a száraz, tényszerű logika lesöprése.

A civilizációs különbség – nagy általánosításban – most a lengyel sofőrt megkéselő, majd agyonlövő muszlim bevándorló és a békésen (naivan) euróit költő németekben öltött testet. A nyugati politikai elit sem gondolhatja már azt sokáig, hogy mindkét oldalon berliniek állnak a szó nem földrajzi, hanem annál magasztosabb értelmében.

A fenyőfán átgázolt a kamion, ott feküdt órákon át vértócsában, törött díszekkel.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ÁrPi
2016. december 27. 17:11
"György Zsombor címbeli kérdése óhatatlanul felidézi J.F.K. klasszikus mondását. Ha áttételesen az USA felelősségére utal a migráns kérdés előidézésében akkor igaza van." +1 Erre kell hogy utaljon! https://en.wikipedia.org/wiki/Ich_bin_ein_Berliner
választópolgár
2016. december 27. 13:55
Néhány eurokrata politikusnak látszó tárgy, az elefántcsont tornyából, valamint az életképtelen és életellenes, beteges gondolkodású "liberálisok" állandóan ideológiai magaslatokban beszélnek humanitásról befogadásról és integrációról. Jelentkezzen az, aki gyakorlatban szeretne integrálni erőszakos, vallási fanatikus pszichopata arabot, vagy primitívségében túlszaporodott előhelyét sáskaként lelakó 2 bites IQ-jú afrikai kecskepásztort. És írja is oda hogyan mutat példát és hogyan képzeli. Ő MAGA.
Senior
2016. december 27. 08:51
Wer ist ein Berliner? Há, J.F.K. Egyébiránt (a Was ist...) egyfajta kolbász.
balbako_
2016. december 27. 08:34
Én az egész történetben egyetlen hőst, egyetlen férfit látok az is lengyel a kamionsofőr.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!