Black Friday

2016. november 25. 19:30

Tekintettel a közelgő karácsonyi ünnepekre, nem ártana betartani legalább a hetedik parancsolatot: ne lopj! A hálaadás ünnepe a fekete péntekkel együtt az amerikaiaké. Ne vegyük el tőlük!

2016. november 25. 19:30
Molnár Iván
Új Szó

„Ma van fekete péntek, közismertebb angol nevén Black Friday. Akiknek fogalmuk sincs arról, mit is rejt a szókapcsolat, kérem, ne olvassanak tovább, őrizzék meg egyediségüket. Azon kisszámú szerencsés embercsoporthoz tartoznak ugyanis, amelyet még nem fertőzött meg az agymosott reklámszakemberek és külföldi üzletláncok által terjesztett amerikai konzumidiotizmus legújabb őrülete.

E sorok írója már annak sem örült, hogy az egyik legnagyobb keresztény ünnep, a karácsony az emberek többsége számára rég elvesztette eredeti értelmét. A karácsonyról és az azt megelőző adventi időszakról a többségnek ma csak a vásárlás, a rohanás, a túlzsúfolt plázák jutnak az eszébe. A négy adventi vasárnapot a kereskedők eddig is arra használták fel, hogy a lehető legtöbb embert csalogassák az üzletekbe. A vas-, réz-, ezüst- és aranyvasárnapi kiárusításoknak azonban legalább némi köze volt az adventi ünnepkörhöz.

(...)

A fekete péntek nevet még 1966-ban a philadelphiai rendőrség adta a hálaadást követő napnak, arra utalva, hogy a kiárusítások miatt hatalmas dugók alakultak ki az utakon. Tekintettel a közelgő karácsonyi ünnepekre, nem ártana betartani legalább a hetedik parancsolatot: ne lopj! A hálaadás ünnepe a fekete péntekkel együtt az amerikaiaké. Ne vegyük el tőlük! Van nekünk elég olyan ünnepnapunk, amely révén szabadjára engedhetjük konzumidióta énünket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bajai
2016. november 25. 22:19
Nem vettem ma semmit. Ugyanakkor nem irigykedem azokra, akik találtak valamit maguknak olcsóbban. Minél több "olcsó nap" van, annál jobb. Mindegy, hogy milyen ürüggyel. Ha kellett volna valami, naná, hogy most vettem volna. Unalmas ez az állandó kapálódzás, mások életébe beleszólás. Igenis leárazáskor célszerű vásárolni!
Akitlosz
2016. november 25. 20:16
Nem mi vesszük el tőlük, hanem az Amerika mániások kényszerítik ránk.
Fahrenheit 451
2016. november 25. 20:08
erőltetett ez a mások ünnepeinek "ellopása"... a szerző találhatott volna mást a kapzsiságról - http://www.hivo.hu/bszegeny.htm
Lotti
2016. november 25. 19:59
Ez nem lopás, hiszen a "feltalálók" nem védették le ötletüket. Simán utánozás. Az meg - mint tudjuk - majomszokás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!