Bárki jobb, mint Hillary

2016. november 10. 12:33

Bárki lehetett volna Trump helyett, megválasztották volna. A Demokrata Párt taktikai hibát követett el Hillary jelölésével. Interjú.

2016. november 10. 12:33
Jarábik Balázs
Új Szó

Mi okozta Hillary Clinton vereségét?

Teljesen egyértelmű, hogy a rejtőzködő választók. Minden előzetes felmérés csődöt mondott. A választások előtt egy héttel jártam az USA-ban, elég volt átlépni Washington DC határát ahhoz, hogy lássuk, mindenki Trump. Trump démonizálása a médiában nagyban hozzásegített ahhoz, hogy sokan Trumpra szavazzanak. A másik oka Trump győzelmének, hogy Hillary Clinton lehetetlen jelölt, a politikai vezető osztály jelöltje volt. Most változást akart az USA, ilyenkor az a lényeg, hogy ki ellen szavaznak az emberek, nem pedig az, hogy kire. Bárki lehetett volna Trump helyett, megválasztották volna. A Demokrata Párt taktikai hibát követett el Hillary jelölésével. Sok ember számára ő a neoliberális gazdasági rendszer, a korporációk és a politikai intézmények összefonódásának megtestesítője. Az is visszaütött, hogy az úgynevezett véleményformáló média démonizálta Trumpot, kis túlzással mindenki náci és fasiszta volt számára, aki Trump oldalán állt.

Európa mit várhat Trumptól, mennyire kell tőle tartani?

Nem lehet tudni, pontosan mire számíthatunk. Nagy kérdés, hogy most »szőnyegbombázásba kezd-e Szíriában«, vagy megegyezik az oroszokkal, száznyolcvan fokos fordulatot tesz. Én azt várom, hogy Obama politikáját fogja követni, nem hiszem, hogy a háború mint olyan politikai cél lesz, inkább a geopolitikai feszültségek fokozatos csökkenését várom mind az oroszokkal, mind Szíriában, mind Ukrajnában. Olyan politikát, amely a kiegyezés irányába indíthatja ezeket a régiókat.

Európa számára ez mit fog jelenteni?

Európa bizonyos értelemben joggal fél. Ne feledjük, hogy Trump az amerikai érdekeket helyezi majd előtérbe, azt mondja, hogy »America first«. De Amerikának érdeke az, hogy az európai biztonsági rendszer fennmaradjon, ahogyan érdeke az is, hogy a csendes-óceáni biztonsági rendszer megmaradjon. Viszont azt is mondja, hogy az USA nem tudja fedezni ennek minden költségét, ezért elvárjuk, hogy Európa nagyobb részt vállaljon. Most az USA fizeti a költségek 70–80 százalékát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kerekes
2016. november 10. 19:13
Ez a hülye liberális újság ilyet is le tud írni?!
Pinter68
2016. november 10. 16:06
"A Demokrata Párt taktikai hibát követett el Hillary jelölésével." Igen. Bernie Sanderst kellett volna jelölniük. De nem ő nyert a jelöltállítási versenyben. Ez van. Ez a demokrácia paradoxona.
Mindjárt
2016. november 10. 15:27
"Bárki lehetett volna Trump helyett, megválasztották volna. " Ez nem olyan biztos. Ha egy hasonló hivatásos politikust indítanak akkor az nem tudta volna felkavarni az indulatokat ahogy Trump.
Tiszafa
2016. november 10. 14:21
Hol él ez a fasz? Melyik bolygón? A pofonegyszerű helyzet az, hogy liberálisék hazudtak annyit, csaltak-loptak annyit kb 35-40 év alatt, meg a fél világot háborúba borították milliók halálát okozva a saját anyagi haszonlesésük okán, hogy a világ megelégelte. Ezt üvöltötte már a brexit is, csak a piszi aggyal és piszi füllel ezt se felfogni, de meghallani nem lehet. Tehát bárkit is állítottak volna ki a liberális pöcegödörből Trump ellen, mondom bárkit, az mind szaros lett volna, és bukott volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!