Osztálysarc

2016. augusztus 04. 07:08

Németországban topmenedzser vetette fel, hogy meg kellene adóztatni a robotokat, amelyek átveszik az emberek munkáját az üzemekben. Fontos dologról beszélt.

2016. augusztus 04. 07:08
A szerk.
Népszabadság

Ezért kulcskérdés, hogy az országok szellemi, politikai és gazdasági elitje elfogadja: a technológiai fejlődés nem cél önmagában. Az országok nem azért léteznek, hogy a gyárak nagyobb tempóban gyárthassák termékeiket, hanem azért, hogy minél több lakójuknak méltó életet teremtsenek.

Márpedig ha így van, akkor egyenként kell megnézni minden jelentős innovációt, hogy használ-e a társadalomnak. Például jó-e egy országnak, ha a multinacionális cég helyi egysége csökkentheti kiadásait, mert ember helyett robotot „alkalmaz”, így több profitot termel, többet tud fejlesztésre fordítani, hogy aztán hosszú távon több profitot termeljen. Esetleg annak árán, hogy közben pár ezer ember elveszíti az állását.

Minden országban mérlegelni kell, megéri-e ez a társadalomnak. Főként, ha komplett gazdasága olyan cégekre épül, amelyek technológiai újításokkal képesek lesznek kiváltani a termelésből az embereket.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2016. augusztus 04. 13:36
Egyre több a robot, egyre kevesebb humán erőforrás kell. De akkor ki fog vásárolni és ki fogja eltartani a "nyuggerket"? A választ maga az élet fogja megadni. Európában és a fejlett világban egyre csökken a népesség. Vagyis igaz, hogy egyre kevesebb emberi erőforrás kell a javak előállításához, de egyre kevesebb is van. Ebbe az egyszerű képletbe a "migri" probléma rondít bele. Értem ez alatt, hogy a föld különböző régióira hangsúlyosan másként jellemző ez a tendencia egészen odáig, hogy vannak területek, ahol más sincs csak ellátatlan "humán erőforrás", vagyis a megélhetés reménye nélküli emberáradat. Na nekik nem túl sok jóval kecsegtet az evolúció. A baj csak az, hogy igen rögös az út addig, amíg beáll az egyensúly közeli helyzet. Népvándorlás, terrorizmus, háború. Nem túl fényes kilátások.
OberEnnsinnen
2016. augusztus 04. 13:30
"Németországban topmenedzser vetette fel, hogy meg kellene adóztatni a robotokat, amelyek átveszik az emberek munkáját az üzemekben. " Nem fényezem magam, de ezt már olvastam, pontosabb, ha így írom: írtam pár évvel ezelőtt. S ha jól emlékszem azt is hozzátettem, adóztatni kell a műtrágyázásos növény-, gyümölcstermesztést, minden mezőgazdasági tevékenységet, amely kizárja magából a mezőt+napfényt+gazdálkodást. A mg-i termékek csomagolását. A bolti termékek csomagolását, göngyölegesítését. A médiában használt mindenféle torzítást De legelőbb, mindenekelőtt: a szavak prostituálását és a gondolatprostikat ezzel a hivatalos bírósági címkével ellátni: gondolatprosti. Mondjak egy példát? Pl., aki a "banki termékről" beszél, az nyilvánvalóan gondolatprosti. Stb.
tenorista
2016. augusztus 04. 13:02
a tehnológia feljlődést nem lehet megállitani adóztatással, egyébként is ki dönti el h egy robot munkát teremt vagy ellenkezőleg?, a robotokat is ki kell fejlessze valakinek... a logikus az lenne ah világszinten csökkentenék a heti munkaidőt mondju 30 órára, abből mindenki pofitálna...
KannibálTatárÚr
2016. augusztus 04. 09:48
Az ember a felesleges, nem a robot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!