Jim háborúja

2016. július 08. 20:51

Aki pedig nem hallgatott a szirénhangokra akkoriban, az már a háború kezdetén tudta, hogy Irak jövője cseppet sem fontos. Ez egy alapvetően angolszász üzleti vállalkozás. Amerikai magánhadseregek degeszre keresték magukat.

2016. július 08. 20:51
Sitkei Levente
Magyar Idők

„A londoni Chilcot-jelentés szerint Nagy-Britannia tévedett, amikor Irakot megtámadta, hiszen Szaddám Huszein rendszere nem fenyegette az országot, folytathatták volna a diplomáciát, s volt esély a békés rendezésre. Mindezt tíz évvel a háború elkezdése után tette le az asztalra a bölcs grémium, amely szakmailag nyilván kifogástalan, de kihagyja a döntésből a politikát. Vagy másfelől nézve ugyanúgy megpróbálja megvezetni a briteket és az egész világot, mint a háborús retorika idején Tony Blair, az akkori miniszterelnök.

Ez a háború elsősorban nem Nagy-Britanniáról szólt, hanem az Egyesült Államokról. Nem félt Washington vagy London az iraki fegyverektől, mindez csak a közvélemény meggyőzésére szolgáló lózung volt. »Vegyi fegyvereket használt nemcsak az ellenségei, hanem saját népe ellen is!« – mondta ezt minden politikus, újságíró, katona, asztalos és szakács Szaddám Huszeinről, olyan sokszor, hogy a meggyőző érv viccessé torzult. A kilövési engedély megszerzése után Iraknak befellegzett, ezt tíz év után mindenki látja. Aki pedig nem hallgatott a szirénhangokra akkoriban, az már a háború kezdetén tudta, hogy Irak jövője cseppet sem fontos. Ez egy alapvetően angolszász üzleti vállalkozás. Amerikai magánhadseregek degeszre keresték magukat, biztonsági rendszereket szállító cégek új székházba költöztek, mert a régiben kicsinek bizonyult a páncélszekrény, és Jim McCormick brit vállalkozó se tudott volna 52 millió fontot elkérni az iraki kormánytól sok ezer teljesen hasznavehetetlen játékszerért, amelyet bombakereső eszköznek hazudott.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2016. július 10. 17:16
"...Ez egy alapvetően angolszász üzleti vállalkozás. Amerikai magánhadseregek degeszre keresték magukat..." Ez történne most Ukrajnában, Sziriában is, ha az oroszok nem feküdnének keresztbe Uncle Sam-nek. Háborús gecik! Tudtuk, tudjuk mégsem tehetünk semmit.
még fokozza
2016. július 09. 19:09
Csányi is lehetne aktívabb az olajpolitikában mert kár kimaradni.
Nemoda Buda
2016. július 09. 18:24
Most akkor mit mondjunk a trafikmutyiról ? Az MNB botrányról ? Mészárosról ? A többiről, arról, hogy egy nyilvánvalóan megbuggyant alak vezeti az országot ?
48gondolkodó
2016. július 09. 07:45
Ilyen a politika, a demokrácia itthon és az egész világon! Az emberek szeme láttára, az orruk előtt lehet művelni a gátlástalan disznóságokat. Akik pedig tiltakoznak, beverik a fejét, jobb esetben lsz@rják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!