A bolt kinyit, a szívünk bezárul

2016. április 23. 11:54

A társadalom (egy része) gondolkodásának megváltozásához a törvényhozásban egyetértésre kellene jutni. Az ellenzék és a kormány közötti antagonisztikus ellentét kóros jelenség, és a haza kárára van.

2016. április 23. 11:54
Surján László
Magyar Hírlap

A program nélküli, tagadásból élő, a közélet perifériájára szorult baloldalt az utánzás vezette. A Fidesz–KDNP annak idején az úgynevezett szociális népszavazással sok, eredetileg baloldali szavazót is maga mellé állított. Vissza akarták adni a kölcsönt. Van azonban egy óriási különbség. A vizitdíj eltörlésének kérdésében nem az volt a lényeg, hogy ne kelljen a háromszáz forintokat fizetni. Azért kellett az egyetlen lehetséges eszközzel, a népszavazással ezt megszüntetni, mert a kampányban az MSZP miniszterelnöke határozottan cáfolta, hogy bármi ilyesmit terveznének. Ha elfogadjuk, hogy a kampányban elhangzottaknak semmi közük a valósághoz, akkor a politika minden gazemberséghez szabad kezet kap. Gyurcsány letagadta saját terveit. Sem Orbán Viktor, sem Semjén Zsolt nem mondta soha, hogy vasárnap nyitva maradnak az üzletek. Már az első Orbán-kormány alatt is felmerült a szabad vasárnap gondolata, de akkor nem volt rá elég idő és akarat.

A történtekből több tanulság adódik. A társadalom (egy része) gondolkodásának megváltozásához a törvényhozásban egyetértésre kellene jutni. Az ellenzék és a kormány közötti antagonisztikus ellentét kóros jelenség, és a haza kárára van. Ki a hibás ebben? Érdemes azt figyelni, hogy az ellenzék miként vonul ki minden olyan egyeztetésből, amelynek célja a közös vélemény kialakítása. Ez árt az országnak, de szerencsére, amint a közvélemény-kutatások tíz éve mutatják, árt az árokásóknak is.

A közösen vállalt alapértékekre, a nemzeti minimumra nagy szükség van. Ám az ellentét olyan mély, hogy erre sokáig nem látok esélyt. A kormányoldal olyan rendelkezésekre törekszik, amelyek a jót erősítik az emberekben, s a baloldal szavazatszedési reményei az emberben lévő rosszra, jelen esetben az önzésre támaszkodnak. Nem látok esélyt a hídverésre. Vasárnap nem a boltokat, hanem a szívünket kellene kinyitni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2016. április 24. 22:52
Surján úrék nem szoktak búcsúba járni? Árusok sátraival vannak tele a templom körüli utcák,kapható ott szent olvasó, imakönyv, szentkép, szobor is, és a vásár becsalogatja a templomba a vásárlókat, épp fordítva van,mint ahogy a KDMP elgondolta.
Akvínói akvavit
2016. április 24. 21:24
A kurva anyádat! Az USA-ban az emberek 80 százaléka vallásos. Minden bolt nyitva tarthat bármikor. Ha a vallásos magyar olyan gyenge, hogy a családjánál csak az az összetartó erő, hogy a bolt nincs nyitva, akkor szarja össze magát ez a család.
Paskai
2016. április 24. 17:29
Surgyelán, nincs más sztorid? Mert akkor kussoljál!
avízazúr
2016. április 24. 14:24
"A bolt kinyit, a szívünk bezárul" Giccses, ájtatos hazugság ennek a két dolognak az ok-okozatként vagy párhuzamként való beállítása. Ez egy hamis, hatásvadász és manipulatív kijelentés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!