Válaszút előtt Szlovákia

2016. március 07. 21:59

Csak reménykedhetünk abban, hogy Robert Fico olyan partnereket választ kormányába, akik érdekeltek a józan észen alapuló politizálás folytatásában.

2016. március 07. 21:59
Kottász Zoltán
Magyar Idők

Az európai politikai elit ugyanis retteg a változástól. Az átrajzolódott európai politikai térképpel pedig nem tud mit kezdeni. Már azt is nehezen tudták megemészteni, hogy a visegrádi országok egyhangúlag utasították el a kötelező menekültelosztási kvótarendszert. Utána jött Kaczynskiék győzelme Lengyelországban. Most pedig itt van az újabb rémálom. Egy amúgy sem közkedvelt nacionalista politikus irányítja Szlovákiát, és most fennáll a veszélye annak, hogy szövetségre lép korábbi koalíciós társával, az EU- és magyarellenessége révén hírhedtté vált Szlovák Nemzeti Párttal. Újabb problémás kormány, újabb külön utas politizálás, újabb porszem a valaha olajozottan működő uniós gépezetben. Arra az eshetőségre pedig nem is mernek gondolni, hogy a menekültválság kellős közepén kisebbségi, működésképtelen, vagy többpárti, instabil kormánya alakul Szlovákiának.

A politikai földrengéssel felérő szlovákiai választási eredmények mindazonáltal a kifejezetten jól működő, pragmatizmuson és jószomszédi viszonyon alapuló szlovák–magyar kétoldalú kapcsolatoknak sem tesznek jót, hiszen bár a határon túli országok vezetői közül kétségtelenül Robert Ficóval ápolja a legszorosabb kapcsolatot Orbán Viktor, a Szlovák Nemzeti Párt esetleges kormányra kerülése, illetve Marian Kotleba pártjának parlamentbe jutása sem Magyarország, sem a felvidéki magyarok szemszögéből nem mondható szerencsés fejleménynek. A szélsőségesen nacionalista Szlovák Nemzeti Párt a francia Nemzeti Fronthoz hasonlóan ugyan változtatott eddigi radikális hozzáállásán, de a magyarok nehezen fogják elfelejteni egykori vezetőjük, Ján Slota megnyilatkozásait arról, hogy Budapestet tankokkal kell elpusztítani, vagy azt, hogy a magyarság rákos kelés a szlovák nemzet testén. Kétség sem férhet hozzá, hogy a Pozsonnyal kialakított jószomszédi viszony a kényes problémák szőnyeg alá söprésével vált lehetővé, a szlovák állampolgársági törvényről például évek óta nem hallottunk, holott magyarok százait súlyosan diszkrimináló jogszabályról van szó. Ezek az ügyek most várhatóan elő fognak kerülni, ezért csak reménykedhetünk abban, hogy Robert Fico olyan partnereket választ kormányába, akik érdekeltek a józan észen alapuló politizálás folytatásában.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2016. március 08. 06:39
Mi is valami ilyet remélhettünk, és nem gondoltuk volna, hogy lesz még, ami a fideszt is képes messze alulmúlni. De aztán jött a kdnp...
Vhailor
2016. március 08. 05:55
Érdekes lesz, de szerintem előrehozott választások nélkül nem ússzák meg.
KannibálTatárÚr
2016. március 08. 02:50
Két megoldás létezik többségi kormányra: Fico(49)+SNS(15)+Néppárt(14) - 78 képviselő; vagy: SaS(21)+OĽANO(19)+SNS(15)+Híd(11)+Rodina(11)+Sieť(10) - 83 képviselő. SNS nélkül nincs többségi kormány!!! Az SNS-en és Néppárton kívül mindenki kijelentette, hogy Ficoval nem. Fico elég vidámnak látszott a választások után. Ha az ú.n. jobboldal alakít kormányt, rövid időn belül ismét választások lesznek és a jobboldal ismét nagyot bukik.
békepap
2016. március 08. 00:54
most akkor fico span vagy nem (nekem nem), vagy megvárjuk a kormány állásfoglalását?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!