Koalíciós várólista

2016. február 09. 18:21

Nehéz heteket él át a Smer. Egyelőre valószínűbbnek tűnik, hogy Robert Fico most nem tud egyedül kormányt alakítani – de akkor vajon kivel és miért?

2016. február 09. 18:21
Tokár Géza
Új Szó

„Az MKP kategorikus elzárkózása sem biztos, de szintén rossz pozícióból indul egy koalíciós partnerkeresési versenyben, egyszerűen azért, mert a szlovák közvéleménnyel jobban elfogadtathatók más partnerek.

Három párt jó eséllyel válhatna koalíciós partnerré, így egymás legfőbb riválisai is, de csak egynek nem lesznek emiatt lelkiismereti problémái: az SNS és a Smer teljesen kompatibilis egymással, és Danko több szívességgel is tartozik Ficónak (például a TA3-as műsoridőért). A nemzetiek ellen szól rossz nemzetközi hírnevük, és hogy Slota árnyéka azért még ott lebeg felettük. A KDH és a Híd viszont kénytelen lenne blokkot váltani, ha a kormánypárttal közösködne. A Hídból elsőként azok a nagyvárosi, liberális szavazók ábrándulnának ki, akiket a párt most minden erővel igyekszik megszólítani. A KDH helyzete egy fokkal egyszerűbb, kompatibilisabb egymással a párt és a Smer szavazóbázisa. Ez a felhozatal – a pártok viszont könnyen feljebb vagy lejjebb találhatják magukat a listán, ha keményebben lépnek fel Ficóval szemben.

A következetes ellenzékiség a hosszútávú túlélésük záloga, de rövid távú boldogulásuknak egyértelműen az útjában áll.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Energetikus
2016. március 08. 12:35
tudod - még három hét, és Ficó nagyon belevágott, olyan 2014-es fideszes módon, MNO-san, Hírtv-sen ... - könnyen meglehet, hogy magára haragítja a "gondolkozókat" és nem lesz még 30 % sem ... - az MKP csak generáció-cserével újulhat, az öregek a 2. Dzurinda kormány idején elkorrumpálták magukat ...
KannibálTatárÚr
2016. március 05. 21:19
Az előrejelzések szerint az SNS 10 % körül kap. A Smerrel együtt bőven 50 % felett lesz a képviselőik száma a parlamentben. Az SNS-ben már nincs Slota, így nem olyan rossz a megitélésük, mint Slota idején. Pedig akkor is koalíciót kötöttek. Most sem lesz másként. Én még az egységes magyar képviselet idején mondtam, hogy Ficoval kellene keresni a kapcsolatokat, nem az akkori Dzurindával és a KDH-val. Nem kerestek, inkább szakadtak, hogy gyengébbek legyenek (aminek elsősorban a liberális Bugár az okozója).
bölcsuhú
2016. február 10. 08:24
Álmodik a tótosodott libsi nyomor!
gepida
2016. február 10. 08:17
Fico az egyik legjobb politikus az EU-ban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!