A kontinens orbanizálódása fenyeget kelet felől?

2015. december 28. 13:27

Euróválság, megerősödött nacionalizmus, menekültek áradata: így jellemezhetjük 2015-öt. És settenkedő orbanizálódással. Nem volt jó év Európa számára az idei. De van remény.

2015. december 28. 13:27
Dirk Schümer
Die Welt

„Három olyan, eredetileg egymástól független válságterület van, amelyek egyre inkább aláaknázzák az európai együttműködést, és táptalajt adnak az Európa-ellenes hangoknak. Hogy Franciaországban a választók harmada az euróövezetből való kilépést és az EU eljelentéktelenítését célul kitűző jobboldali populista Nemzeti Frontra szavazzon, rövid idővel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna. Ahogyan azt sem, hogy a kontinensen a választói szemében nem Angela Merkel, a menekültkancellár a legnépszerűbb, hanem Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor – nyolcvan százalék körüli értékkel.

Az államhatárokon és egyesek könyörtelen hatalomvágyán átívelő nacionalizmus megerősödése a kontinens válságának első tünete. Amennyiben a Nagy-Britannia uniós tagságáról szóló, David Cameron által 2017-re kiírt népszavazáson az angolok többsége piros lapot mutat Brüsszelnek, az végérvényesen beledöfne egyet az EU szövetébe.

Már az elnökválasztást, majd a parlamenti választást is gyors egymás utánban, abszolút többséget szerezve megnyerő lengyel jobboldali-konzervatív Jog és Igazságosság dupla győzelme is rádöbbentette a hivatásos európaiakat, hogy először van többsége egy nagy országban olyan könyörtelen erőknek, akiknek nem jelent annyit a jogállam és a hatalmi ágak szétválasztása. Vajon a kontinens orbanizálódása fenyeget kelet felől?

(...)

A muszlimok áradata elleni harcias retorikája még népszerűbbé tette a máshol gyűlölt Orbánt Magyarországon. Példáját a jobboldali populisták követték, de érdekes módon így tettek olyan szocialista inspirációjú néptribünök, mint a szlovák Robert Fico vagy a cseh Miloš Zeman. A baloldal és jobboldal közötti hagyományos felosztás tehát átalakul: Európa melletti és Európa elleni táborokra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szuverén
2015. december 30. 09:34
Én is tudok évet értékelni, még a Te ostoba soraidból is: -„…..megerősödött nacionalizmus ….. így jellemezhetjük 2015-öt. … orbanizálódással … Európa számára … van remény. „ -”...a kontinensen a választó szemében nem Angela Merkel, a menekültkancellár a legnépszerűbb, hanem Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor, nyolcvan százalék körüli értékkel.” („van remény”) -Nép szava, Isten szava. Nem tudtad ugye? Avagy most nem érvényes, mert a primitív agyaddal, vakon követett; retardált führer asszonyod jobban tudja? Ugyanúgy, mint egykoron! Észre sem vetted ugye?
brekker
2015. december 29. 23:59
Settenkedik a csüngőhasával.
sozlib_abschaum
2015. december 29. 17:48
Hagyjátok eszt a hülye gyereket írni (ezért kapja a CIA-tól a fizetését). Csak el kell olvasni az eredetit németül de föleg a hozászolásokat. Inkább ajánlom eszt a video-t nagyon tanulságos https://www.youtube.com/watch?v=-ZH30_143Jw&list=WL&index=53
Mindjárt
2015. december 29. 11:53
Ne nyávogj német. Ti adtatok nekünk egy hitlert, mi adunk nektek egy orbánt. Kvittek vagyunk :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!