A közép lázadása a szomszédban

2015. november 12. 17:42

Orbán nyílt támadásai sokat segítettek a horvát baloldali kormánynak, mert Zoran Milanović többek között ennek köszönhetően tündökölhetett egyszerre a horvát nemzet védelmezőjeként és a nyugati értékek képviselőjeként.

2015. november 12. 17:42
Techet Péter
hvg.hu

„Noha Zoran Milanović koalíciója – amely a hangyányi GDP-növekedésen felbuzdulva rögtön Növekvő Horvátországnak nevezte el magát – a választási hajrában igencsak feljött, de egyedül nem tud hatalmon maradni. Természetes szövetségeseivel, az ezúttal önállóan indult és örömtelien jól szerepelt isztriai-tengermelléki regionalistákkal (IDS/DDI-PGS-RI) se tudna kormányt alakítani. Azaz se a baloldali tömbnek, se a jobboldali tábornak nincs többsége a Saborban. Mindkét tábor elbukott.

Ugyanis a vasárnapi választások valódi nyertese éppen a táborlogikát akarta áttörni: a Független Listák Hídja – röviden csak Most (azaz Híd) – nevű párt alig hároméves, de majdnem húsz mandátumot szerzett, és majdnem minden körzetben tíz százalék feletti eredménye lett (Zágrábban közel húsz százalékot kapott).

Mi fogjuk eldönteni, ki kormányozza Horvátországot – nyilatkozták diadalittasan már a választások éjszakáján. És mivel ebben tökéletesen igazuk van, minden szem rájuk szegeződik, mindkét nagypárt az ő kegyeiket keresi. Zoran Milanović szocdem miniszterelnök már vasárnap este kijelentette, hogy mindent aláírhatunk, amit a Most akar; a horvát sajtóban pedig elterjedt a hír, hogy a HDZ felajánlotta a pártnak a parlamenti elnöki posztot. A kiszemelt Most-os politikus – aki amúgy a HDZ-ből lépett át az új pártba –, Drago Prgomet öntudatosan csak annyit válaszolt: »Miért nem rögtön a miniszterelnöki posztot ajánlják fel?« És tény, hogy nem zárható ki, a Most végül azon párt mellé áll be, amely átengedi neki a kormányfőséget. (...)

Ausztria vagy Lengyelország után – ahol számos rendszerellenes szavazó éppen nem a baloldalra, hanem az ottani új neoliberális erőkre, az osztrák NEOS-ra vagy a lengyel Modernekre szavaznak – Horvátországban is megjelent az elégedetlen társadalmi közép. Zágrábban semmi se lesz úgy, ahogy eddig volt – hirdette a Most a választások előtt. Ezen ígéretüket be is tartottak. Kezdetnek nem rossz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2015. november 12. 23:14
ezt mindenkinek látnia kell https://www.youtube.com/watch?v=44vzMNG2fZc
Alarik
2015. november 12. 23:05
Te ostoba, és mik azok a fantasztikus ajrópai értékek, amiket ez a te Zoránod megvédett? Ja, igen, a bárgyú behódolás az inváziónak. Tényleg gratulálok... "A többi, néma csend"
Vén Csataló
2015. november 12. 23:02
Te ostoba hazug gyökér! Nem Orbán támadta a horvátokat, hanem a horvátok fikázták Magyarországot, amiért a helyükre lettek téve. Nem akció volt, hanem reakció, hogy baszna szájba egy tolatómozdony!
egyetmondok
2015. november 12. 21:40
Na itt nincsen olyan közép,amely kisebb,olcsóbb és átláthatóbb államot akarna. Itt aki olyat akar,az a baloldalon a szegények ellensége,a jobboldalon hazaáruló.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!