Horvát alkuk előtt

2015. november 10. 07:23

Egy függetlenekből, egykori szociáldemokratákból, de eredeti pártjuknak hátat fordító jobboldaliakból is álló, összességében inkább balra húzó formáció döntheti el, melyik párt kerüljön hatalomra Zágrábban.

2015. november 10. 07:23
Pataky István
Magyar Nemzet

A menekültügy egyébként csak az egyik kérdése volt a horvát választási kampánynak. Az ország picit javuló, de továbbra is roppant nehéz gazdasági helyzetben van, a munkanélküliség óriási, a szocialisták pedig az önfényező offenzíva ellenére keveset tettek a változásért. A HDZ közben továbbra is nehezen szabadul korrupciós múltjától, s az sem világos, van-e a megszorításokon kívül más megoldási javaslata a válságkezelésre. Nem véletlen, hogy a horvátok képtelenek voltak dönteni a két mérsékelten rossz megoldás közül, és sokan vetették bizalmukat a fura Hídba.

A szinte semmiről sem döntő megméretést követő elhúzódó belpolitikai bizonytalanság nemcsak a horvátoknak, de a migránshullám sújtotta térségnek és Magyarországnak sem jó hír. Nem fér kétség hozzá, a HDZ hatalomra kerülése a magyar– horvát viszony javulását segítené, s a kelet-közép-európai együttműködésnek is lendületet adna. Kár, hogy ez a megállapítás semmit sem számít a most induló, könyörtelen zágrábi alkudozás végkifejletét illetően.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!