Reményvesztettség

2015. november 12. 07:40

Horvátország a mostaninál jobb politikai vezetést érdemel.

2015. november 12. 07:40
Kottász Zoltán
Magyar Idők

„A 2000-es években – elsősorban a turizmusnak köszönhetően – elért gazdasági fellendülés után a pénzügyi válság Horvátországot is keményen sújtotta, s ebből azóta sem tudott igazán kilábalni. Görögország és Spanyolország után déli szomszédunknál a legmagasabb, mintegy 15 százalékos a munkanélküliség, 43 százalékos a fiatal állástalanok aránya, 90 százalékos a GDP-arányos államadósság, és az elmúlt hat évben folyamatosan recesszióban volt a gazdaság. A 2013-ban valóra vált európai uniós csatlakozás sem hozta el a Kánaánt, sőt, az Európai Bizottság bürokratái folyamatosan mindenféle kötelezettség betartására kérik Zágrábot. Nem csoda, hogy – a vezető pártokat érintő sorozatos korrupciós botrányokat is figyelembe véve – sokan nem kértek a négy évvel ezelőtt kormányra került szociáldemokratákból.

Ez a mostani eredmény azonban a jobboldalra nézve sem hízelgő, hiszen nem tudta kihasználni az emberek reményvesztettségét. Bőven akad azon az oldalon is korrupciós ügy, az emberek pedig egyhamar nem felejtenek. Ebben a helyzetben emelkedett ki a semmiből a Híd nevezetű párt, amelyet a politikai elitben kiábrándult, valódi reformokat, becsületes politizálást és a korrupció elleni hatékonyabb fellépést követelő fiatalok alapítottak. Olyanok, akik megelégelték a két, egymást váltogató európai gazdaságfilozófiát: a megszorításokra épülő jobboldali politikát, illetve a felelőtlen költekezést előtérbe helyező, az országot általában hatalmas adósságokba hajtó baloldalit. A Hidat a jó szándék vezérli, de kérdés, hogy a gazdasági válság szülte többi jóakaratú európai párthoz hasonlóan nem tűnik-e el évek múlva a politika süllyesztőjében.

Horvátország mindenesetre a mostaninál jobb politikai vezetést érdemel, hiszen a második világháború óta kontinensünk a legnagyobb válság közepette találja magát, a délszláv állam miniszterelnöke pedig a cselekvés helyett inkább másokra hárítja a felelősséget, s a feszültséget szítja Horvátország és szomszédai között. Ám Zoran Milanovic csak kis építőkocka az európai kirakós játékban. Az EU kudarcot vallott menekültpolitikájáért nem ő viseli a felelősséget. A felelősöket nem Zágrábban, hanem Brüsszelben és Berlinben kell keresni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madarasi.abel
2015. november 12. 09:14
"Horvátország a mostaninál jobb politikai vezetést érdemel." Ha már így szóba hoztátok, Magyarország is.
vigyor
2015. november 12. 07:53
Természetesen nem felelős a migráns válságért Milanovic, csak a saját undorító arcoskodásáért. De azért 100 százalékban.
Nomine
2015. november 12. 07:49
Zoran bácsi olyan szinten szerncsétlenkedik a szomszédos országokkal kapcsolatosan, hogy ha nem lenne benne az önéletrajzában hogy diplomata volt akkor nem hinném el ezt senkinek. Katasztrófa a pali.
balbako_
2015. november 12. 07:47
Ezt az ibolyát tépték ezt fogják szagolni....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!