Minősítés helyett

2015. október 29. 15:08

Felvetődik egyrészt a válsággal sújtott országok kiadásai megtérítésének polgári jogi problémája, az esetleges alkotmányjogi felelősség megállapításának kérdése, másfelől a folyamatok büntetőjogi értékelhetőségének dilemmája.

2015. október 29. 15:08
Szmodis Jenő
Magyar Hírlap

A kérdés jogi minősítése sem egyszerű. Felvetődik egyrészt a válsággal sújtott országok kiadásai megtérítésének polgári jogi problémája, az egyes államokban az esetleges alkotmányjogi felelősség megállapításának kérdése, másfelől a folyamatok büntetőjogi értékelhetőségének dilemmája. Horst Seehofer bajor miniszterelnök a közelmúltban alkotmánybírósági eljárás indítását helyezte kilátásba a német kancellárral szemben, ennek lehetősége azonban az utóbbi napokban már nem szerepelt a hírek között. Az alkotmánybírósági-alkotmányjogi konzekvenciák természetesen egyrészt enyhébbek, mint a büntetőjogi szankciók, másrészt kizárólag közjogi méltósággal szemben alkalmazhatók.

A büntetőjogi felelősség ezzel szemben minden olyan személlyel szemben érvényesíthető, aki egy büntetni rendelt cselekményben elkövető vagy részes, és vonatkozásában nem áll fenn büntethetőséget kizáró vagy megszüntető ok. A bizonyítás kérdései természetesen számos problémát vetnek fel. A menekültválságban leginkább érintett országok büntetőjogi szabályozásai bizonyos pontokon eltérhetnek a magyar törvényektől, de mivel itt alapvetően nemzetközi szerződéseken alapuló jogalkotásokról van szó, azok lényegesen nem térhetnek el a hazai joganyagtól. Éppen ezért nem minden tanulság nélkül való a hazai büntetőjogi szabályozás néhány lényeges, esetlegesen releváns pontját vázlatosan áttekintenünk.

A büntető törvénykönyv 143. paragrafusának első bekezdése alapján az, aki a lakosság elleni átfogó vagy módszeres támadás részeként a lakosságot vagy annak egy részét olyan életfeltételek közé kényszeríti, amelyek azt, vagy annak egyes tagjait pusztulással fenyegetik, ez a bűntett miatt tíz évtől húsz esztendeig terjedő, vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő (emberiesség elleni bűncselekmény). A büntető törvénykönyv 143. paragrafusának második bekezdése szerint az, aki emberiesség elleni bűncselekményre irányuló előkészületet követ el, két évtől nyolc esztendeig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szamossy dezső
2017. október 04. 19:33
PS Nehezen lehet ennél finomabban körülírni, hogy Európa ellen apartheid folyik, ami - jééé, tényleg - büntetendő:)
szamossy dezső
2017. október 04. 19:33
Szikár, tényszerű, okos!
Morgen
2015. december 08. 19:01
Nincs olyan EU-vezető, aki ki merne állni és elmondaná, mit is élünk most át.
BostonBoy
2015. december 08. 19:00
Bizony.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!