Mi lesz veled, Mutti Multikulti?

2015. október 07. 11:10

Míg Orbán megijedt a kihívástól és a magyarok félelmeire rájátszva pánikot keltett, Merkel csak egy nagy megoldandó problémát lát, és erőt akar adni a társadalomnak annak megoldásához.

2015. október 07. 11:10
Joób Sándor
Index

„Merkelt az a veszély is fenyegeti, hogy kifut alóla saját pártja. A kereszténydemokrata CDU is zúgolódik, sokan egyszerűen nem értik a korábbi álláspontjához szinte már makacsul ragaszkodó kancellárt. A gyengülést már közvélemény-kutatások is jelzik. A legnépszerűbb politikusok listájának éléről (Spiegel) a 2013 szeptemberében tartott választás óta most először csúszott le Merkel, rögtön a negyedik helyre. A CDU támogatottságában egyelőre nem látszik jelentős csökkenés, de ez talán annak is köszönhető, hogy a párthoz sokféle vélemény és politikusi megszólalás kötődik, nem Merkel uralja a kommunikációt. 

A társadalom széles rétegei által elutasított szélsőjobb nem erősödött, mérhetően javult azonban a bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD) támogatottsága, ami most bejutna a Bundestagba. Merkel pozíciója egyelőre amiatt stabil a CDU-ban, hogy nem tudnák kire leváltani. Az egyik lehetséges utódesélyesként emlegetett védelmi minisztere, Ursula von der Leyen  éppen a plágiumbotránya miatt magyarázkodik. Merkel láthatóan most kezdi igazán összeszedni magát, és rendteremtésbe kezdett. A humánus menekültpoltikájának többször ellentmondó kereszténydemokrata Thomas de Maziere belügyminiszter kezéből várhatóan kiveszi a menekültügy kezelését, és ezeknek a feladatoknak a koordinációját saját kancellári hivatalába helyezi át. (...)

Mindez feladatnak épp elég hatalmas. Mintha jobban meghallaná és képviselné most a németek félelmeit és elégedetlenségét Joachim Gauck német államfő. Gauck hiába volt az egykori NDK ellenzéki mozgalmának emblematikus alakja, és még ráadásul lelkész is, Merkel annak idején nem igazán támogatta az ő államfővé jelölését, Gauck ugyanis túl autonóm és önálló személyiség. Gauck a német újraegyesítés 25. évfordulóján hatásosan fordította meg Willy Brandt egykori híres mondatát (Összenő, ami összetartozik) és világított rá arra, milyen nagy feladat előtt is áll Németország. Ha az egykori NSZK és NDK azonos nyelvű, kultúrájú, történelmű lakosságának összeforrasztása sem sikerült teljesen 25 év alatt, vajon hogy fog most összenőni az, ami sohasem tartozott össze?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!