Zsarolás és kapituláció

2015. augusztus 15. 10:58

Tegnap elsöprő többséggel megszavazta a görög parlament, hogy megalázkodhasson azért, hogy újabb hitelekből törleszthesse most lejáró adósságait.

2015. augusztus 15. 10:58
Szabó Anna
Magyar Nemzet

A görög államadósság nyilvánvalóan visszafizethetetlen (minden egyes lakosra kilencmillió forintnyi államadósság jut), és ezt már nemcsak a görögök állítják, hanem nemzetközileg elismert közgazdászok, sőt, az ország egyik fő hitelezője, az IMF is. Ha azonban nem jutottak előrébb a válságkezelésben, akkor mi végre volt ez az egész cirkusz, amivel évek óta bolondították az EU nagyérdemű közönségét? Érthetetlen: ha a három görög mentőcsomag együttvéve 325 milliárd eurót tesz ki, akkor a közel hasonló népességű, a görögöknél szegényebb Magyarország államcsődjének elkerüléséhez 2008-ban miért ítélt elegendőnek 20 milliárd euró hitelt a valutaalap és az unió? A választ valószínűleg soha nem tudjuk meg, néhány mozaikot azonban máris elhelyezhetünk a képbe. Janisz Varufakisz volt görög pénzügyminiszter lemondása után elismerte: akár »a svéd himnuszt is elénekelhette volna« a hónapokig tartó tárgyalásokon részt vevő euróövezeti pénzügyminisztereknek, annyira nem érdekelte őket a görögök válságkezelési terve. Pár napja pedig a tekintélyes Leibniz-i Gazdaságkutató Intézet publikált egy tanulmányt, amely szerint a görög válság miatt a biztonságos német bankokhoz áramló megtakarításokon és államkötvény-vásárlásokon a német állam 2010-től százmilliárd eurót nyert. És akkor a görög mentőcsomagokból megmentett európai nagybankok hasznáról még nem is beszéltünk...

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2015. augusztus 17. 05:26
"ha a három görög mentőcsomag együttvéve 325 milliárd eurót tesz ki, akkor a közel hasonló népességű, a görögöknél szegényebb Magyarország államcsődjének elkerüléséhez 2008-ban miért ítélt elegendőnek 20 milliárd euró hitelt a valutaalap és az unió?" - írja. Miért, miért. Ez most komoly? Pontosan az a nagyságrendi különbség, ami a két helyzetet megkülönböztette egymástól. Akkor nagyjából nálunk egy főre esően 2000 Ft volt az államadósság. Most állítólag a görögöknél 9 millió. Jár piacra? Ha igen, akkor ne járjon.
Dénia
2015. augusztus 16. 07:39
Az a borzasztó az egészben, hogy most, miután rákényszerítették Cipraszékat a köv. megszorítások aláírására, amit a sziriza nagy része nem fogadott el, hanem az ellenzék szavazataival nyomtak át, most meg fogják buktatni a kormányt. Mert ennek csak a kormány bukása lehet a kimenetele, semmi más. Miközben az imf már most elkezdte mondogatni, hogy el kell engedni a görög adósság nagy részét. Akkor miért nem engedték el most, amikor a nekik járó visszafizetés körül alakult ki ez az egész dráma?
Alarik
2015. augusztus 15. 12:56
Végtelenített dráma.
Mich
2015. augusztus 15. 12:43
Két dolgot mindig elhallgat a média, a Magyar Nemzet is: 1. 100 milliárd € adósságot elengedtek már a görögöknek - ez TÖBB, mint a sok év alatt felhalmozott teljes magyar államadósság (80 mrd)! 2. hogy 1 milliárdot vissza fizessen Görögország, kb 5 milliárdot kap a lopásból és zsarolásból élő ország...! (tehát: az igaz, hogy az EU kiváltotta a francia és német bankokat, de jelentős leírás mellett és úgy, hogy közben újabb milliárdokat adott a korrupt görögöknek... úgyhogy azok NEM INGYEN KÍNLÓDNAK...!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!