Görög szuverenitás: elvek és tévhitek

2015. augusztus 03. 09:38

Összességében tehát Görögország nemzeti önrendelkezése nem sérül azért, mert most épp nem folytathat olyan gazdaságpolitikát, amilyet csak szeretne.

2015. augusztus 03. 09:38
Mráz Attila
Szuverén

Nem állítom, hogy az adós önrendelkezésének korlátozásakor csupán a kompetencia követelményének kell érvényre jutni. A korlátozás kompetens mivolta csak szükséges, de nem elégséges ahhoz, hogy a szuverenitás korlátozása legitim legyen. Ha azonban a trojka feltételeit szuverenitás-korlátozásként fogjuk fel, akkor minden bizonnyal nem teljesítik már a kompetencia követelményét sem. A Nemzetközi Valutaalapnak a Görögország és a trojka közti tárgyalások során kiszivárgott fenntarthatósági elemzése rámutat, hogy a kívánt megszorítások nem teszik fenntartható pályára a görög gazdaságot. Nem arról van szó tehát, hogy pusztán az adós és a hitelezők között alakult ki nézeteltérés a korlátozások hatékonyságáról: maguk a hitelező felek mindegyike sincs meggyőződve azok hatékonyságáról. Aligha állíthatjuk tehát, hogy jelen esetben a hitelező érdemben megfontolta és figyelembe vette a követelései ellen szóló érveket, szakértői véleményeket.

Összességében tehát Görögország nemzeti önrendelkezése nem sérül azért, mert most épp nem folytathat olyan gazdaságpolitikát, amilyet csak szeretne. Az adósságok elengedése elleni erőfeszítések pedig a hitelezés társadalmi gyakorlatát segítenek fenntartani, amivel más, szuverenitásukat gyakorolni akaró, szegényebb nemzetek is jól járhatnak. Végképp nem kifogásolhatjuk Görögország nemzeti szuverenitásának korlátozását, ha úgy véljük, a jelen körülmények között a nemzeti szuverenitás hibás és idejétmúlt ideál. Ha azonban helyes a görög megszorítás-csomagot a szuverenitás korlátozásaként felfognunk – ami mellett további érvekre lenne szükség –, akkor van okunk úgy gondolni, hogy a trojka feltételei illegitim módon korlátozzák Görögország nemzeti szuverenitását a fenti tévhitektől függetlenül is.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Marcus015
2015. augusztus 03. 17:07
A görögök szuverén módon dönthetnek hogy előre vezető gazdaságpolitikába kezdenek vagy pedig - fenntartva a jelenlegi gazdaságpolitikájukat - csak még mélyebbre süllyednek. Ha valaki tartozik, azt vissza kell fizetnie, ez természetes dolog. Mégis ki a lószar adna valakinek hitelt úgy hogy majd nem fizeti vissza? Az ilyet nem hitelnek hanem ajándéknak hívnák.
Csomorkany
2015. augusztus 03. 11:05
Mi van? Komoly szövegértési gondjaim keletkeztek. 1. "Aligha állíthatjuk tehát, hogy jelen esetben a hitelező érdemben megfontolta és figyelembe vette a követelései ellen szóló érveket, szakértői véleményeket." Azaz: értelmetlen és jogtalan követelésekkel lépett föl. Erre: 2. "Összességében tehát Görögország nemzeti önrendelkezése nem sérül azért, mert most épp nem folytathat olyan gazdaságpolitikát, amilyet csak szeretne." Ez nekem nem áll össze. Ti értitek?
egyetmondok
2015. augusztus 03. 10:43
Bizony,nyugodtan fel lehet tenni a kérdést, hogy mennyit ér az a szuverenitás,amely 13.,14.,havi nyugdíjakról,rezsicsökkentésekről,stb.-ről szól.
hátakkor
2015. augusztus 03. 10:33
Ha valaki az elemi matematikát éli meg a szuverenítása korlátozásásának..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!