Nem arról van szó, hogy ne akarnánk fizetni

2015. július 23. 09:24

Öt év drámai életszínvonal-zuhanás után olyan politikát szeretnénk, amely az elengedhetetlen reformokat összeköti a terhek igazságos elosztásával, a gazdaság fenntartható beindításával és a görög adósság egészének realista megközelítésével.

2015. július 23. 09:24
Nikos Vlahakis
hvg.hu

Öt év drámai életszínvonal-zuhanás után olyan politikát szeretnénk, amely az elengedhetetlen reformokat összeköti a terhek igazságos elosztásával, a gazdaság fenntartható beindításával és a görög adósság egészének realista megközelítésével. Alapos utánanézés helyett azonban a cikk szerzője úgy döntött, hogy inkább az utóbbi években az európai bulvárlapok által országomról terjesztett rasszista sztereotípiáknál marad, miközben mondanivalóját a »kritikai elemzés« jelmezébe öltözteti. Ehhez, természetesen, joga van. Szerencsére, a jelek szerint, a magyar nép nem osztja ezt a felfogását.

Miután már öt éve dolgozom Magyarországon, és követem figyelemmel a magyar sajtót, úgy érzem, hogy – mivel más elismerést valószínűleg úgysem kap – személyesen is tartozom neki annyival, hogy neki ítéljem »A magyar sajtóban Görögországról az utóbbi években megjelent legrosszabb cikk« után járó díjat. A díj - miután az uzót nem kedveli – egy üveg görög bor, megtetézve egy csomag eredeti görög fetasajttal, hogy ne kelljen utánzatokkal beérnie. A díjat bármelyik, általa kiválasztott napon és időpontban átveheti az irodámban.

Rátérve most Techet úr írására, nem derül ki belőle, pontosan milyen álláspontot képvisel. Szűnjön meg az eurozóna, vagy dobjuk ki a renitens görögöket? És ha kidobjuk őket – attól emelkedni fog a nyomorgó kelet-európaiak nyugdíja? Természetesen nem. Az a logika, amelyet a cikkíró Frankfurtból támogat, ezt nem teszi lehetővé. Vajon átalakítható-e az Európai Unió »transzferunióvá«, vagy egy ilyen elképzelés eleve kudarcra van ítélve? Személyes véleményem egybecseng azzal, amit pl. Habermas és számtalan közgazdasági gondolkodó és politikus kezdettől fogva állít, ti. hogy az euró-projekt túlélése csak akkor biztosítható, ha az EU ilyen – persze demokratikus keretek között működő – »transzferunióvá« alakul.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2015. július 23. 22:06
Az király hogy twá meg Techet lett bekóstolva, de amit a nagykövetség (?) összehord az cigánykodás, hadd ne mondjam görögösködés. Kb. itt vannak agyban. 320 milliárd evró, buzuki hangja szól.
horst_wessel
2015. július 23. 15:14
Egy közpénzből élő zsoldos magyarázza a bizonyítványt. Szóval akkor kb.600 euro még most is náluk a szegénységi küszöb, nálunk 150, tehát van nekik még lejjebb. Mit is csináltak jobban a görögök mondjuk 1975 óta mint mi ? Nagyságrendekkel jobban loptak, csaltak, hazudtak. No meg van 400 vadászgépük, komoly hadiflottájuk, megszámlálhatatlan svájci bankszámlájuk, off-shore kereskedelmi flottájuk. Egyébként a HVG mára egy fos.
balbako_
2015. július 23. 14:35
Techet úr Soros György székletének lakója nem kell komolyan venni.
egyetmondok
2015. július 23. 13:08
Nincsen olyan életszínvonal, ahonnan ne lenne még lejjebb,ha a görögök valóban rendbe akarják hozni az állam háztartását. Nézzék meg jól a magyar államét,milyen szuper állapotban van,szóval van még lefelé,meg lehet nézni azt a sokmillió magyart.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!