A Chicken Game-et a görög kormány nyerte

2015. június 28. 20:25

Mára igen jelentősen csökkent a görög államcsőd legnagyobb kockázata, az, hogy az emberek megtakarításai elvesztik majd az értéküket, ha a kormány kénytelen lesz visszavezetni a drachmát.

2015. június 28. 20:25
Pogátsa Zoltán
Pogátsa Zoltán
pogiblog

„Ma már csak harmadannyi bankbetét állomány van Görögországban, mint 2009-ben, az elmúlt napok rohamai óta már annál is kevesebb. A görög kormány ellenfelei annak drukkoltak, hogy az emberek vegyék ki a pénzüket, nem ismerve fel, hogy ezzel tulajdonképpen a görög kormány helyzetét könnyítik meg. Nem a görög kormány politkája miatt vették ki a pénzüket, hanem hogy drachmára konvertálva ne értékelődjenek le a megtakarításaik. Az emberek részben áttértek a készpénz használatára, részben befektették a kivett pénzt, lakást, autót vásároltak, illetve külföldre utalták a megtakarításaikat. Azaz mára igen jelentősen csökkent a görög államcsőd legnagyobb kockázata, az, hogy az emberek megtakarításai elvesztik majd az értéküket, ha a kormány kénytelen lesz visszavezetni a drachmát.

A Sziriza kormány januárban két dologra kapott felhatalmazást a választóktól: 1.) maradjon az ország az eurozónában, 2.) legyen vége a megszorításoknak. A több hónapon át tartó megszorítások alatt az Eurogroup hozzáállása miatt világossá vált, hogy a két dolog egyszerre nem történhet meg. Vagy további megszorítások árán benn lehet maradni az eurozónában, ez viszont valószínűleg csak azt jelenti, hogy az államcsőd pár év múlva még katasztrofálisabb gazdasági helyzetben következik be.

A másik lehetőség, hogy a jelentősen csökkent betetállomány mellett most jelent be szelektív államcsődöt Görögország, visszavezeti a drachmát, és a kormány végre elkezdheti a beruházásorientált, korrupciót felszámoló, oligarchákat elszámoltató gazdaságpolitikáját.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2015. június 29. 09:45
A Sziriza kormány arra kapott januárban felhatalmazást a választóktól, hogy csináljon hülyét az Unióból és az IMF-ből. A népszavazás majd eldönti, hogy ezt mennyire sikeresen tette ezt Ciprasz. Egyébként Nyugat szemében az orosz gázvezeték görögországi építési terve a szálka. Bulgáriát már visszaléptették. Görögország lenne a soros annak fejében, hogy elengedik adósságát?
Berecskereki
2015. június 29. 08:43
A „Nem a görög kormány politikája miatt vették ki a pénzüket” állítás nem valós, melyet a mondat második része is alátámaszt. Amennyiben az állam kötelezővé tenné az eurós betétek drachmára való konvertálást, akkor előfordulhat, hogy elvesztik a betétesek tőkéjük egy részét. Ennek mértéke természetesen ettől függ, hogy milyen árfolyamon történik és később a drachma-euró árfolyama miként változik. Ez viszont a görög kormány politikájának a függvénye.
Berecskereki
2015. június 29. 08:26
A következtetésekkel nem mindenben értek egyet, de a görög helyzet keresztmetszetét az index cikke - http://index.hu/gazdasag/2015/06/23/gorogorszag_csod_koltsegvetes_allamadossag/ - elég jól bemutatja. A görög költségvetés értékelésénél a görög gazdaság helyzetét, szerkezetét és terhelhetőségét kell figyelembe venni. Ehhez hozzátartozik azon tény is, hogy az import-export egyenleg mínuszos, az államháztartás hiányát külföldről finanszírozzák, döntően intézmények (IMF, EKB.).
egyetmondok
2015. június 29. 08:23
Mitől jó hír az,hogy a görögök kiveszik a pénzüket a bankokból, kiutalják más államok területén működő bankokhoz,vagy hazaviszik cash-ben? Ez rossz hír,mert ezt jelzi,hogy a görögök egyik kezükkel nem bíznak a saját államukban (különbne nem vennék ki a zsét)...,míg a másik kezükkel tiltakozó táblákat emelgetnek ugyanennek az államnak a szuverenitását hangsúlyozva. Ez a kettő együtt nagyon hamis,nagyon rossz hír.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!