Már megint a pénz beszél…

2015. március 06. 18:56

Ha nagy pénzről, a befolyásos multinacionális cégek érdekeiről van szó, az európai politikusok magasról tesznek a választóik véleményére.

2015. március 06. 18:56
Molnár Iván
Új Szó

„Lehetővé teszi ugyanis a multik számára, hogy ha nem tetszenek nekik a befektetéseiket negatívan érintő, a profitjukat csökkentő helyi szabályozások, olyan magánbíróságokon pereljék be az államokat, amelyekben profitorientált választott bírók ülnek, vagyis gyakorlatilag privatizálják az igazságszolgáltatási rendszert. Ez aláásná a nemzeti kormányok szabályozáshoz való jogát, hiszen a gazdag befektetők

hatalmas kártérítéssel fenyegethetik meg őket, megakadályozva a közérdeket szolgáló olyan intézkedések bevezetését, mint például az alkalmazottak hatékonyabb védelme vagy a szigorúbb fogyasztóvédelem. A választott bírói eljárás költségei ráadásul aránytalanul magasak, a számlát pedig ez esetben is az adófizetőknek kell megtéríteniük.

Hogy Merkel mindezek ellenére mégis határozottan támogatja a megállapodást, arra jó oka van. A német kancellár e héten elismerte, a német befektetők is profitálnak a beruházókat védő záradékokból. Márpedig ha a transzatlanti befektetési partnerségről szóló egyezség az amerikai és német multik számára is előnyös, semmi sem akadályozhatja meg, hogy azt ne fogadják el, hiszen ezek a cégek hatalmas nyomást képesek kifejteni országaik politikusaira.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1234
2015. március 06. 21:31
Iván, ha te mondod, most éppen, direkt szemben azzal, amit még tegnap mondtál, akkor ez nem PÓPULISZMUS és nem a szent szabad liberós nyugatis KÁPITALISTA pista gazdaságának a KORLÁTOZÁSA?!?!???
kuwiq
2015. március 06. 21:31
Ez enyhe félreértése a kérdésnek. Ha adott egy befektetői környezet, amit a befektető tudomásul vett, mielőtt befektetett volna, akkor azt ne lehessen utólag úgy megváloztatni, hogy befolyásolja a vállakozá működését, nyereségét. Sok magyar cég és vállalkozó is fizetne, ha így lenne Magyarországon. De amíg a politika a pillanat uralása okán időnként nekiszalad szakmáknak (pékek, áruházláncok), addig itt igazi piaci viszonyokról meg versenyről nemigen lehet beszélni.
Greffiti
2015. március 06. 19:40
Most olvasom, hogy a Fidesz a Gyurcsány féle DK-val akarja megszavaztatni a parlamentben az IS elleni magyar katonai akciót. Ha ez megtörténik PUSZTULNIA KELL A FIDESZNEK IS, MINT RENDSZERVÁLTÓ PÁRTNAK!
Greffiti
2015. március 06. 19:26
Tisztességes, független, magyar kormány a TTIP nem szavazhatja meg. Az olyan katasztrófa lesz a magyarságnak, mint volt a rendszerváltás, és az EU-ba való belépés. Sajnos a Fidesz abba az irányba megy, pedig már elveszített l millió szavazót. Úgy látom most hajt a másik l millió szavazó elvesztésére is, ezzel az egyezménnyel és az IS elleni harccal. A Fidesz úgy viselkedik, mint aki megbánta, hogy másodszor is 2/3-ot kapott. Nem baj, majd teszünk ellene, hogy ez többé ne forduljon elő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!